Dronerne kan både bruges og misbruges

Journalist Steffen Gram.

Selvom dronen er førerløs, har den altid et menneske i den anden ende, som er ansvarlig for, hvor den bevæger sig hen. Det har givet anledning til en række diskussioner i forhold til folkeretten.

STEFFEN GRAM har begået endnu et spændende program på P1. Denne gang om droner, som har været meget omtalt især i forbindelse med USAs aktioner i Afghanistan og Yemen. Men det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i diskussionen om dronerne. Programmet kommer det lidt nærmere, selvom der stadig er mange uafklarede spørgsmål, især om folkeretten.

En person i udsendelsen fortæller, at en drone kan købes for 300 amerikanske dollar i en legetøjsforretning. En drone er ganske enkelt en flyvende ting, som kan sammenlignes med en førerløs helikopter. Den kan styres fra jorden. For eksempel af en iPhone som i dette tilfælde med legetøjsdronen.

EN DRONE KAN BRUGES til militære formål som i forbindelse med præsident Barack Obamas jagt på terrorister. Men den kan også bruges til mere fredelige formål såsom overvågning af skibes olieudledning, overvågning af grænsegange, forfølgelse af kriminelle med videre.

Senest har min egen organisation, WWF i USA, foranlediget et antal droner placeret i forskellige lande i Afrika, der skal hjælpe med at komme krybskytteriet til livs. Hvert år stiger antallet af drab på næsehorn og elefanter. Men nu skal dronerne hjælpe myndighederne med at overvåge nationalparkerne.

Selvom dronen er førerløs, har den altid et menneske i den anden ende, som er ansvarlig for, hvor den bevæger sig hen. Det har givet anledning til en række diskussioner i forhold til folkeretten, når dronerne benyttes til drab på udvalgte mål, som når dronerne benyttes af USA til at bekæmpe terrorister. Noget, der fik politikeren Søren Pind (V) til at reagere med en voldsom kritik af præsident Obama. Den fangede jeg nu aldrig, når man tager i betragtning, at Venstre aldrig plejer at have reservationer, når det drejer sig om terrorbekæmpelse.

Med sig i studiet havde Steffen Gram Jonas Dahl fra SF, lektor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet Jens Ringsmose samt ph.d. og seniorforsker ved dansk center for internationale studier Thomas Gammeltoft-Hansen.

JENS RINGSMOSE HAR for nylig udarbejdet en rapport om droner. Derfor har jeg også hørt ham i andre programmer om emnet, hvilket har skærpet min in-teresse for dronerne.

Den fælles holdning blandt deltagerne i dette program er, at der mangler regler for de førerløse fly. Udviklingen overhaler virkeligheden, og man halser bagefter. Men omvendt gælder lovgivningen også for droner, når det gælder for eksempel overvågning, krænkelse af privatlivets fred og andet. Dronen kan sammenlignes med en helikopter. Den kan det samme, dog med betjening fra jorden.

Et at de mest interessante spørgsmål, der vil rejse sig i den kommende tid, vil være, hvordan droner kommer til at indgå i kriminelle og terrorristers aktioner. Dronerne er nemlig noget, som prismæssigt er til at komme i nærheden af.

Det gode spørgsmål er, hvordan vi garderer os mod droner, der benyttes af terrorister, som langvejs fra vil kunne betjene droner, der kan indstilles til at styre mod Det Hvide Hus, mod New York eller andre mål med mange mennesker. Det bør vi nok snart tænke over!

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden