Det Hvide Hus: Droneangreb er legitime og kloge

Det Hvide Hus kalder brugen af dronerne både legitim, etisk og klog og insisterer på, at de er i fuld overensstemmelse den amerikanske lov og forfatning, afslører en rapport fra justitsministeriet (Arkivfoto) Foto: Kennet Havgaard Denmark

Det Hvide Hus forsvarer droneangreb mod al-Qaeda-mistænkte og kalder dem legitime, etiske og kloge

Det Hvide Hus har kun positive miner over for brugen af de førerløse fly, droner, der i stigende grad anvendes af USA's militær og efterretningstjeneste.

Det Hvide Hus kalder brugen af dronerne både legitim, etisk og klog og insisterer på, at de er i fuld overensstemmelse den amerikanske lov og forfatning - selv hvis de skulle ramme amerikanske statsborgere i udlandet.

Det afslører en rapport fra justitsministeriet, som NBC citerer.

LÆS OGSÅ: Amnesty jubler over Søren Pinds angreb på droner

Offentliggørelsen af rapporten finder sted, mens menneskerettighedsgrupper er begyndt at stille stadig flere spørgsmål om de amerikanske droneangreb i Pakistan, Yemen og andre steder.

Hertil kommer, at en tværpolitisk gruppe senatorer har bedt administrationen om at fremlægge alle juridiske dokumenter som bruges til at retfærdiggøre brugen af de førerløse fly.

- Vi gennemfører disse angreb, fordi de er nødvendige i henhold til at mindske trusler, standse planer om angreb, hindre fremtidige angreb og igen: redde amerikanske liv, sagde talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney tirsdag.

LÆS OGSÅ: USA-korrespondent: Førerløse dronefly kan føre til skødesløs krigsførelse

FN meddelte i januar, at de vil undersøge 25 amerikanske angreb med droner i Pakistan, Yemen, Somalia og Afghanistan efter kritik af angrebene fra blandt andre amerikanske menneskerettighedsorganisationer.

Kritikken af droneangreb kommer specielt, fordi det ikke kun er militante, der rammes. Også civile er blevet ramt under droneangreb, ligesom droner også krydser suveræne landegrænser.

Blandt de mest omstridte amerikanske droneangreb var angrebene i Yemen på Anwar al-Awlaki og Samir Khan, som begge var amerikanske statsborgere og aldrig var blevet sigtet for nogen forbrydelse, inden angrebet blev sat ind.