LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Derfor har Syriens ofre ikke fået en tv-indsamling

Nødhjælpsorganisationer appellerer til tv-stationerne om at holde indsamlingsshow, da pengene langtfra rækker de store humanitære konsekvenser af konflikten i Syrien. Her ses en syrisk kvinde, der sammen med sit barn venter på at komme ind i en flygtningelejr ved Oncupinar, Tyrkiet. Foto: TOLGA BOZOGLU Denmark

Krisen i Syrien er så kompleks, at mange er afventende med at støtte ofrene. Vi kan bedre overskue naturkatastrofer, men nøden er den samme, påpeger nødhjælpsorganisationer

Unicef udsendte i juni sin største appel om katastrofehjælp nogensinde. Appellen lød på 470 millioner dollar (2,6 milliarder kroner) til at hjælpe ofrene for krigen i Syrien i år. Men pengene er langt fra i hus. Hos Unicefs danske afdeling mangler man endnu knap halvdelen af de nødvendige midler.

Vi skal have pengene ind, for om lidt er det vinter. Mange af børnene er flygtet, mens det var sommer, men for at overkomme vinteren er det helt afgørende, at børnene og familierne får hjælp nu. Vi mangler simpelthen 40 procent for at dække vores arbejde i Syriens omkringliggende lande, siger Gitte Jeppesen, fundraisingchef i Unicef Danmark.

LÆS OGSÅ: Syrien spiller i virkeligheden en lille rolle i verdenspolitikken

Flere end en million børn er flygtet fra Syrien, og danskerne er generelt opmærksomme på krigens konsekvenser, fortæller Gitte Jeppesen, men:

Folk er afventende. De har svært ved at gennemskue krisen, for den er kompleks. Det er det, vi hører, når vi taler med hr. og fru Jensen. Vi tror, at opbakningen til at hjælpe er der, men folk afventer simpelthen, hvad der kommer til at ske.

Den oplevelse er Unicef langtfra alene med. I sidste uge appellerede både Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp, som sammen med Kristeligt Dagblad samler ind til krigens ofre, til de store tv-kanaler om at stable et indsamlingsshow på benene. Af den simple årsag at organisationerne har akut behov for millioner af kroner for at kunne levere vand, mad, medicin og husly til de mange millioner syriske flygtninge.Krigen er kompliceret, men det er den humanitære situation ikke. Folk dør, sulter og mangler basale ting. Derfor skal vi være bedre til at fortælle, at situationen kan sammenlignes med en flodbølge eller et jordskælv, sagde Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Sammenligningen med naturkatastrofer bunder i, at omtrent halvdelen af alle danskere donerede penge til danske hjælpeorganisationer ved tsunami-katastrofen i Det Indiske Ocean i 2004 og ved jordskælvet på Haiti i 2010. Indtil nu har blot fem procent af danskerne givet penge til hjælpearbejdet i Syrien.

Forklaringen skyldes måske netop Syrien-katastrofens karakter, mener Robert Hinnerskov, generalsekretær i indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro.

Når der er tale om en naturkatastrofe, kan vi alle sætte os ind i det. For der er tale om uskyldige mennesker, der bliver ofre for uforudsete og uforskyldte begivenheder. I en konflikt som den i Syrien er det mere mudret. For hvem er egentlig hvem, og hvem skal vi støtte? Det er komplekst, fordi det er menneskeskabt.

Derudover spiller medierne en afgørende rolle, påpeger Robert Hinnerskov. En analyse foretaget af Epinion for Isobro viser, at hjælpeorganisationerne har svært ved at fange danskernes opmærksomhed, fordi mediernes strøm af informationer danner en støjmur, som organisationerne kæmper med at trænge igennem. Derfor kræver en konflikt nærhed.
Sidder et barn og fryser og er forladt, mens vi får dets skæbne fortalt, bliver det konkret og lettere at forstå. Det er langt sværere at sætte et billede på, at 100.000 er døde, eller at 500.000 er på flugt. Det er umuligt at sætte sig ind i.

Hos Danmarks Radio arbejder radiokanalen P3 sammen med blandt andet Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors og Unicef om en indsamling til ofrene for borgerkrigen i Syrien. Maria Damborg Hald, underdirektør hos DR Medier, vil ikke udelukke, at det kan udvikle sig til et tv-indsamlingsshow.

Vi vil ikke afvise et tv-show, men vi må se, hvordan interessen er på P3. Der er jo også mange andre konflikter rundt om i verden, som bringer mennesker i forfærdelige situationer, og vi skal passe på, at vi ikke udvander konceptet, for så har det slet ingen effekt.