LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

30 millioner mennesker er fanget i slaveri

Næsten 30 millioner mennesker verden over lever i slaveri. På arkivbilledet ses en skoleklasse på besøg i et slavefængsel med torturredskaber Foto: Jørgen Schytte Denmark

Kvinder og børn sælges til sexhandel, og mænd tvinges i arbejde. Mauretanien har flest slaver per indbygger

Næsten 30 millioner mennesker på tværs af kloden lever i slaveri.

Flere mænd, kvinder og børn bliver ofre for menneskehandel eller er fanget i tvangsarbejde, viser et nyt globalt slaveri-index.

Organisationen Walk Free Foundation har rangeret 162 lande efter antallet af slaver, risikoen for slaveri - samt hvordan myndighederne bekæmper problemet.

TOP TI: Her er de værste slavelande i verden

10 lande står for hele 76 procent af de godt 30 millioner slavearbejdere: Indien, Kina, Pakistan, Nigeria, Etiopien, Rusland, Thailand, Den Demokratiske Republik Congo, Myanmar og Bangladesh.

Slaveri defineres i rapporten som menneskehandel, tvangsarbejde, tvangsægteskab, gældsslaver samt salg og udnyttelse af børn.

Indekset er den første årlige gennemgang af slaveri på verdensplan.

Kevin Bales, forsker og professor i nutidens slaveri på University of Hull i Storbritannien, håber, at indekset vil sætte fokus på emnet og tvinge myndigheder i flere lande til at gøre noget ved problemerne.

Han afviser argumentet om, at fattigdom er den vigtigste årsag til slaveri. I stedet peger han på korruption som den afgørende faktor, og han efterlyser lovgivning, der sætter ind over for den organiserede kriminalitet.

- Da vi analyserede statistikkerne, kom vi konsekvent frem til, at korruption vægter højere, siger Kevin Bales.

Ifølge indekset har Mauretanien i det vestlige Afrika det største antal slavearbejdere per indbygger. Næsten fire procent af befolkningen på 3,8 millioner er fanget i slaveri.

Indien står for det højeste antal med 14 millioner slaver - Kina ligger nummer to med tre millioner.

Island, Irland og Storbritannien ligger sidst på listen, men Kevin Bales understreger, at der også findes slaveri i disse lande. Op til 4400 mennesker menes eksempelvis at arbejde som slaver i Storbritannien.