Nyt tilløb til internationalt forbud mod kloning

Frankrig vil stille forslag om en international konvention om bioetik i Unesco, der skal forhindre kloning af hele mennesker

Den franske præsident, Jacques Chirac, forsøger nu igen at få gennemført et internationalt forbud mod kloning af mennesker. Jacques Chirac har bebudet, at Frankrig til efteråret vil stille forslag om en international konvention om bioetik i FN's organisation for undervisning, videnskab og kultur, Unesco.

- Skrupelløse videnskabsmænd er ved at genoplive de arvemæssige fantasier, som man gerne havde set forsvinde sammen med fortidens totalitære styrer, sagde Chirac forleden i en meget markant tale til Frankrigs etiske komite med direkte henvisning til nazisternes opfattelse af, at den menneskelige race kunne forbedres gennem kontrol af reproduktionen.

- Denne forskning er en udfordring for den globale samvittighed. Den må stoppes, sagde han.

Sammen med Tyskland tog Frankrig allerede for et par år initiativ til at bringe spørgsmålet op i FN's juridiske udvalg, men ifølge det danske sundhedsministerium, der følger arbejdet, har det ikke foreløbig været muligt for udvalget at blive enigt om, hvor omfattende forbuddet skal være. En række lande i FN, herunder Tyskland og Frankrig, mener, at forbuddet alene skal gælde kloning af hele mennesker (reproduktiv kloning), men er til gengæld åbne for, at det skal være tilladt at bruge kloning til at løse alvorlige sygdomme (kaldet terapeutisk kloning). Modsat har USA hidtil ønsket et forbud mod begge dele.

Rygter om baby-klon

Den franske præsidents nye initiativ kommer i kølvandet på forlydender om, at det for nogle måneder siden skulle være lykkedes for firmaet Clonaid at klone verdens første baby, selv om barnet dog aldrig er blevet præsenteret for offentligheden. Clonaid blev stiftet af en franskmand, Claude Vorilhon, der også grundlagde den religiøse sekt, raelianerne, der står bag Clonaid.

- I denne globaliserede tidsalder er nationale love ikke længere tilstrækkelige, sagde Chirac.

Næstformand i Det Etiske Råd, lic.jur. Mette Hartlev, håber, at det vil lykkes med en international konvention, uanset i hvilket FN-regi. Selvom en konvention i sig selv ikke er nogen garanti for, at der ikke vil ske kloninger, er det trods alt det bedste instrument, det internationale samfund råder over.

- Man kan jo ikke forhindre nogen lande i at give plads til kloning, men selve det at diskutere et forbud og forsøge at udstikke nogle retningslinjer har en meget stor værdi. En konvention i FN-regi har en vigtig signalværdi og kan også bidrage til at nogle lande får taget sig sammen til at indføre en national lovgivning, siger Mette Hartlev.

I Danmark forhindrer loven om kunstig befrugtning både at klone hele mennesker og at forske i terapeutisk kloning, men i de fleste andre lande er der endnu ikke nogen lovgivning på området. Europarådet har dog en protokol, der forbyder reproduktiv kloning, og godt halvdelen af medlemslandene har skrevet den under.

ulla-poulsen@kristeligt-dagblad.dk