Grisekloning mod Alzheimer

Fire klonede danske grise med Alzheimer-gen er drægtige, og en af dem er netop nedkommet med sit første kuld af sprællevende unger. Dermed har danske genforskere taget endnu et tigerspring, skriver videnskab.dk i dag. - Foto: Nanna Kreutzmann

Raske grise efter klonede grise med Alzheimers-gener kan være et nyt skridt i behandlingen af den belastende alderdomssyg. Tre andre grisekuld på vej.

Fire klonede danske grise med tilført Alzheimer-gen er drægtige, og en af dem er netop nedkommet med sit første kuld af sprællevende smågrise. Dermed har danske genforskere taget endnu et tigerspring.

Det vigtige er, at kloningen af modergrisen ikke har skadet afkommet. De ni grise fra det første kuld er helt raske, men bærer det Alzheimer-gen, der var tilsat.

- Vi er meget glade for, at de ni grise er fuldstændig raske og ikke er påvirket af kloningen, siger projektleder dr.med. Arne Lund Jørgensen til Ritzau. Han leder projektet under Forsøgscenter Foulum ved Viborg.

Forskeren ønsker ikke at udtale sig om, hvilken betydning den seneste erfaring kan få for behandling af mennesker.

- Det overlader jeg til andre at bedømme, siger han.

Forskerne drømmer om at kunne bruge grise med alzheimergenet som en dyremodel for sygdommen. Men hvornår erfaringerne fra grise kan overføres til mennesker vides ikke.