Cancer-snusende hunde klonet i Sydkorea

Professor ved Seoul National University, Lee Byung-chun, (2.tv.)sammen med hans assistenter og de fire klonede hvalpe på hans laboratorium i Seoul, Sydkorea. Foto: Ben WellerReuters

Fire hvalpe er blevet klonet i Sydkorea. Deres mor kan angiveligt lugte sig frem til kræftsygdomme hos mennesker, og forskere håber nu på, at hvalpene kan blive trænet til det samme

Forskere på Seoul National University i Sydkorea har med succes klonet fire hundehvalpe, som angiveligt vil kunne snuse sig frem til kræftsygdomme hos mennesker.

De fire labrador-hvalpe er blevet klonet af væv fra en seksårig hund i Japan, som er blevet trænet til at registrerede tidlige kræftstadier hos mennesker ved at snuse sig frem, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Kloningen er gennemført i samarbejde med RNL Bio - den ledende virksomhed inden for kommercialiseret kloning i Sydkorea.

Opgaven var bestilt af det japanske stamcelle-firma Seems, fordi moderhunden ikke kunne få hvalpe naturligt efter en operation, der fjernede dens livmoder.

Hvalpene vil blive sendt til Japan for at blive trænet i de samme færdigheder, som deres mor. Og to af dem bliver solgt til kunder for 500 millioner won (2.361.000 millioner kroner) per hvalp.

Og hvalpene står i høj kurs af en bestemt grund. Forskere i flere lande er nemlig i gang med at undersøge, hvorvidt hunde via deres lugtesans kan opspore lunge-, bryst-, prostata- og hudkræft på et tidligt stadie, hvor chancerne for at behandle sygdommene er større.

Foreløbig mener forskerne, at cancerceller udsender en lugt, der ikke er til stede i raske celler. En lugt, der teoretisk set kan opfanges af hunde i puste- og urinprøver.