Kloning

Indholdsfortegnelse

Kloning er genetisk kopiering af celler, dyr eller mennesker. Etisk set er der flere problemer ved kloning, især når det kommer til kloning af mennesker. Det første og største er måske, at kloning piller ved selve forståelsen af, hvad det vil sige at være et menneske. Et mere konkret dilemma er, at der skal rigtig mange forsøg til, før det lykkes at skabe en klon. Vi ser nærmere på forskningen og dilemmaerne her.

1. Kort fortalt

Som det første klonede dyr i verden fortæller Dolly historien om det moderne Skotlands højt avancerede ...

10 vigtigste ting at vide om kloning

Grundlæggende viden om kloning, kort fortalt

2. Typer af kloning

2. 1. Reproduktiv kloning

Man skelner mellem to måder at klone i laboratoriet: Terapeutisk og reproduktiv kloning. Reproduktiv klonings formål er at kopiere et helt dyr (eller menneske), ligesom fåret Dolly.

Reproduktiv kloning foregår kort sagt ved, at man tager et ubefrugtet æg og fjerner arvematerialet i ægget. Så smelter man ægget sammen med bindevævsceller fra den, der skal klones. Og efter sammensmeltningen begynder "ægget" at dele sig, ligesom det ville ske, hvis det var blevet befrugtet af en sædcelle. Til sidst fødes klonen (Længere forklaring af en række kloningsteknikker kan læses her).

2. 2. Terapeutisk kloning

Terapeutisk klonings formål er at kopiere stamceller for at helbrede sygdomme. Stamceller er de tidligste celler, som opstår, når en sædcelle befrugter et æg. De udvikler sig over tid og specialiserer sig, men tager forskerne stamcellerne helt unge, kan de groft sagt udvikle sig til hvad som helst. Man kan for eksempel forestille sig, at man kan bruge stamceller til at udvikle væv eller nerveceller, som kan erstatte defekte dele af et menneske. Det kan især være relevant for sygdomme, der nedbryder kroppen, som for eksempel Parkinsons sygdom, sklerose eller sukkersyge, hvor visse dele af kroppen er beskadiget.

TEMA: Stamceller

2. 3. Naturlig kloning

Kloner findes også i naturen

I tusindevis af år har mennesker klonet planter. Det er nemt. Hvis man tager en stikling fra en plante og sætter den i ny jord, vil den vokse op med præcis de samme gener som den plante, den kom fra. Derfor er det en klon.

Enæggede tvillinger kan også betragtes som kloner. Selvom de ikke er genetiske kopier af en forælder, er de genetiske kopier af hinanden.

Under særlige omstændigheder kan også ubefrugtede æg fra visse arter af orme, fisk, øgler og frøer udvikle sig til voksne kloner af forælderen.

Alle encellede organismer, som for eksempel bakterier og kroppens celler, formerer sig aseksuelt og er derfor kloner.

3. Resultater

4. Politik

Britisk ja til kloning sætter Danmark under pres

Danske forskere risikerer at sakke bagud, hvis ikke Danmark tillader kloning af menneskefostre,...

5. Det Etiske Råd

6. Tværreligiøst set

Kloning i religionerne

Vatikanet fordømmer første menneskeklon

Forlydender om verdens første vellykkede menneske-kloning har medført voldsomme protester fra den...

7. Debat

Den samlede fodermængde, der bruges på opfostring af dyr, kunne mætte jordens nuværende befolkning op til ...

Blandingsvæsener giver etiske problemer

KIMÆRER: Der er genetisk set kun lille, men væsentlig forskel på mennesket og de fleste dyr, og...

7. 1. Kristeligt Dagblad mener

Kloning - nej tak

Hybrid embryon

Økonomi og forskning bør ikke være afgørende argumenter

Klonede grise

Det er positivt, at lindringen af Alzheimers er rykket nærmere

8. Læs mere