Danskerne smider julemad ud for 1,53 milliarder

Danskerne overforbruger i stor stil i julen. - Foto: iris

Danskerne er blevet bedre til ikke at smide mad ud. Bare ikke, når det gælder julemaden

Først den gode nyhed: Siden 2007 har danskerne formindsket det samlede køb af fødevarer med omkring 10 procent - mad, der tidligere oftest endte i skraldespanden, viser tal fra landbrugets organisation Landbrug og Fødevarer.

Så den dårlige nyhed: I julen går vi tilbage til madspild i stor stil. Alene i denne december vil danskerne smide mad til en værdi af 1,53 milliarder kroner ud, fortæller chefkonsulent Klaus Jørgensen fra Landbrug og Fødevarer til 24timer.

"Det er glædeligt, at vi skal producere mindre mad til skraldespanden. Men julen er en undtagelse, hvor vi ikke kan se nogen udvikling. For os er det intet problem, at danskerne køber mindre mad, da vi i stedet bare kan sælge den mad til udlandet, som før blev smidt ud," siger han til avisen.

LÆS OGSÅ: Mad fra skraldespanden kunne mætte tusinder

Noget tyder faktisk på, at danskerne i julen går helt amok i klassiske og mindre klimavenlige kødretter. Blot i forhold til julen 2011 bliver der i år solgt 40 procent flere flæskestege, uden at der bliver solgt mindre af andre typer mad som and.

STORT TEMA: Forbrug

Tendensen til, at danskerne er ligeglade med madspild i julen, får stifteren af organisationen Stop Madspild Nu, Selina Juul, til at blive bedrøvet.

"Jeg siger ikke, at man skal holde en fattigmandsjul og ikke spise medisterpølse eller flæskesteg. Men det er nærmest som at se, hvordan nyrige opfører sig: Nu har vi penge - så skal der fandme fråses. Prøv i stedet at huske tilbage på sidste jul. Blev der egentlig spist op?" siger Selina Juul til 24timer.

CITATHISTORIE
: 24Timer
via ritzau