Mild straf for at slå plejebeboer ihjel

”Men vi er tilfredse med, at det nu slås fast, at en sundhedsperson har pligt til at sige fra overfor ting, man ikke er oplært i,” siger senioranklager Rikke Hyttel om dommen. Modelfoto

To sosu'ers fejlmedicinering af en ældre mand, der døde, er en ulykkelig enkeltsag, lyder det fra sundhedsfaglige organisationer

To yngre social- og sundhedsassistenter slap i går i Retten i Aarhus med meget milde straffe, selvom de ved fejlmedicinering har slået en mandlig plejehjemsbeboer ihjel.

Den 88-årige mand havde stærke smerter, men ville ikke sluge sin smertestillende medicin. Derfor knuste den ene af sosu-assistenterne, en nu 33-årig kvinde, pillerne og opløste dem i saltvand. Efterfølgende fik hun hjælp af sin 27-årige kollega, der sprøjtede væsken i mandens drop. Han døde lige efter.

Den 27-årige sosu-assistent fik 20 dages betinget fængsel for sin rolle i det tragiske dødsfald, mens den 33-årige sosu-assistent fik 20 dagbøder på hver 400 kroner. Når den 33-årige slap billigere, skyldes det ifølge dommen, at hun var urutineret, og at hendes forespørgsler til kolleger ikke blev klart besvaret.

”Hun har handlet med manglende omhu, og hendes fejlvurdering af situationen er helt uforståelig. Men hun fik heller ikke hjælp af kollegaerne,” lyder det i dommen.

Samtidig mener domsmandsretten, at den 27-årige og mere rutinerede kollega ikke på nogen måde stillede de nødvendige spørgsmål ved, at de var ved at sprøjte piller ind i en værgeløs mand.

Anklagemyndigheden krævede kvinderne idømt tre måneders ubetinget fængsel og vil overveje, om dommen skal ankes.

”Men vi er tilfredse med, at det nu slås fast, at en sundhedsperson har pligt til at sige fra overfor ting, man ikke er oplært i,” siger senioranklager Rikke Hyttel.

Begge de tiltalte udbad sig også betænkningstid i forhold til dommen. Men det er næppe sandsynligt, at de milde domme ankes fra den kant.

”Det var den lavest mulige sanktion i denne situation,” siger Karsten Isager, forsvareren for den 33-årige sosuassistent.

Ifølge både Dansk Sygeplejeråd og sosu'ernes faglige organisation FOA er der ingen grund til, at borgerne nu skal være nervøse ved sundhedspersonalets faglige niveau

”Det her er en dybt ulykkelig enkeltsag med store personlige omkostninger for både pårørende og de dømte. Men derfor skal vi også bruge den til at lære af,” siger sektorformand Karen Stæhr fra FOA.