Vi lyver om psykisk sygdom på jobbet

Psykiske sygdomme er stadig, for mange, et tabu, man ikke tør dele med andre. Især ikke chefen. - Foto: Erwin Wodicka/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Hver femte skjuler, at de lider af en psykisk skavank, når de melder sig syg, viser en ny undersøgelse

Det går ud over karrieren, hvis man fortæller om psykisk sygdom på jobbet, mener et flertal af danskerne ifølge tal fra Psykiatrifonden.

Hver femte har ligefrem løjet om årsagen til sygefraværet, hvis det bunder i en sindslidelse, skriver Jyllands-Posten. De har i stedet angivet en fysisk skavank som årsag til fraværet.

Psykiatrifondens formand, Anne Lindhardt, peger på, at psykiske sygdomme fortsat er et tabu, selv om det ikke behøver at tage længere tid at komme sig over en let depression, end det tager at komme sig over et brækket ben.

- Tabuer og fordomme er stadig meget udbredte på området og kan forværre tilstanden for de berørte, hvis vi ikke sætter ind med indsatser, der kan nedbryde fordommene, siger Anne Lindhardt til Jyllands-Posten.

I undersøgelsen mener 55 procent af de adspurgte, at det kan få betydning for karrieren, hvis de fortæller, at de har en psykisk sygdom.

Når hver femte samtidig har løjet om årsagen til sygefravær, så kan det skyldes, at vi ikke ved nok om psykiske lidelser, mener Anne Lindhardt.

- De tror, at det nødvendigvis er en langvarig lidelse - noget, der altid vender tilbage, og det er det ikke, siger hun.

Psykiatrifonden forsøger med en ny kampagne, "En af os", at gøre op med stigmatiseringen på området. Men det kan blive svært, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Folk er usikre på det, som de ikke kan se. Derfor er det relativt svært at integrere psykisk syge på arbejdsmarkedet, siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

- Det er meget lettere at håndtere kolleger med et fysisk handicap og indrette arbejdspladsen efter det. Så kampagnen er nødvendig, men langtfra den første af sin slags, pointerer han.