Tove Videbæk: Legalisering af hash er en rigtig dårlig idé

På billedet ses cannabis-planten, som hash og marihuana kommer fra.

Vi sender et helt forkert signal til teenagerne, hvis vi legaliserer hash. For teenagerne kan jo med rette ræsonnere, at hvis hash er så farligt, hvorfor gør vi det så lovligt, skriver tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk

Overborgmester Frank Jensen (S) skal have tak for kommentaren i Kristeligt Dagblad den 25. april til min klumme: Skal teenagerne ofres i den frie hashs navn?. Jeg er helt enig med Frank Jensen i, at hash er skadeligt, vi ønsker at beskytte de unge, vi skal fjerne en milliardomsætning fra banderne, og at vi skal kunne tale åbent med de unge og oplyse og vejlede om de risici, der er ved at ryge hash og så videre.

Men jeg er uenig med Frank Jensen, når han konkluderer med ordene: Men alt det kan kun lade sig gøre, hvis vi går væk fra den forbudspolitik, som simpelthen er slået fejl. Jo, vi skal sætte hårdt ind mod kriminelle bander. Og vi skal tale åbent med de unge om de risici, der er ved at ryge hash.

Men vi modsiger os selv, hvis vi samtidig legaliserer hash. Vi sender et helt forkert signal til teenagerne. For teenagerne kan jo med rette ræsonnere, at hvis hash er så farligt, hvorfor gør vi det så lovligt? Og de kriminelle bander finder hurtigt nye jagtmarker. De kriminelle holder jo ikke op med at være kriminelle, blot fordi vi legaliserer denne form for kriminalitet!

LÆS OGSÅ:  Kun legalisering kan stoppe international kokainhandel

Ligeledes er jeg uenig i, at forbudspolitikken er slået fejl i Danmark. Der er en del forbud, som virker efter hensigten. For eksempel blev man for en del år siden klar over, at rygning er temmelig skadeligt, og politikere sagde, at hvis man havde kendt til dette fra begyndelsen, var rygning aldrig blevet tilladt. Herefter begyndte Folketinget at indføre diverse rygeforbud, og derefter er rigtig mange holdt op med at ryge og skånes måske for konsekvenserne af rygning.

Konsekvenserne af hashrygning er ifølge Sundhedsstyrelsen blandt andet øget risiko for angst- og panik-reaktioner ved den enkelte hashrus, og længerevarende forbrug indebærer øget risiko for rygerlunger, psykiske sygdomme, forringet hukommelse og opmærksomhed. Lovlig hashandel vil med stor sandsynlighed medføre et generelt øget forbrug af rusmidlet og dermed flere skader.

Videnskab.dk tilføjer, at Unge hashrygere bliver mindre intelligente voksne. En undersøgelse viste, at intelligenskvotienten var faldet med seks-otte point hos dem, der røg hash flere gange om ugen, før de fyldte 20 år. Desværre er der i Danmark en udbredt holdning om, at hash er uskadeligt.

Jeg vil derfor bakke op om de udmærkede forslag, Frank Jensen nævner i sit indlæg, nemlig: 1) vi skal sørge for, at politiet kan bruge ressourcerne på at bekæmpe banderne mest effektivt, 2) vi skal tale åbent med de unge og oplyse og vejlede om de risici, der er ved at ryge hash, 3) vi skal have tættere kontakt med brugerne, 4) vi skal hurtigere kunne etablere en forbindelse til behandlingssystemet i de tilfælde, hvor det er nødvendigt.

Alt det kan lade sig gøre, uden at vi legaliserer hash, og kunne disse initiativer ikke være begyndelsen på en god udvikling, som trækker tæppet væk under banderne og ikke under teenagerne?

Tove Videbæk er tidligere medlem af Folketinget