Nu kan døde sende hilsner til pårørende fra graven

Grav, kors,

MED AFSTEMNING: Digitale tjenester kan give dig et liv efter døden på netmedierne. Det rejser flere etiske spørgsmål, siger psykolog

Forestil dig, at du har fødselsdag, og pludselig dukker en hilsen op i din mailbakke fra en afdød bekendt. Det scenarie er blevet muligt, efter at nye internettjenester tilbyder at sende mails til pårørende samt opdatere døde menneskers sociale profiler på eksempelvis Facebook.

En af de nye tjenester er dansk og hedder eftermail.dk. Den tilbyder at opbevare afskedsbreve og videoer for brugeren mod et årligt beløb. Hvis uheldet skulle være ude, bliver materialet sendt til udvalgte pårørende, og den afdødes Facebookprofil bliver opdateret, hvis man har ønsket det.

LÆS OGSÅ: Må man skrive på Facebook og Twitter under begravelser?

I udlandet findes der lignende tjenester, og de mest kendte hedder deadsoci.al og Ifidie. Begge er amerikanske hjemmesider, der opdaterer sociale profiler efter dødsfald. Her får man også muligheden for at planlægge opdateringer, så de potentielt kan dukke op flere år efter dødsfaldet.

Og det er ikke en overraskende udvikling, mener Michael Hviid Jacobsen, som forsker i begravelseskultur ved Aalborg Universitetet. Ifølge ham går brugen af tjenesterne nemlig godt i tråd med en tendens inden for begravelsesområdet, hvor det individuelle har fået en langt større rolle.

Det skriver sig i den generelle tendens inden for dødsområdet. Der er kommet meget fokus på de services, der kan rettes mod den enkelte som for eksempel planlægning af egen begravelse eller en måde, hvorpå man kan forme sit minde efterfølgende, siger han.

At dødsfald er rykket ind på sociale medier er dog ikke et helt nyt fænomen. Siden år 2000 har man kunnet besøge Kristeligt Dagblads online mindelund, mindet.dk, hvor man kan mindes de døde og skrive hilsner til dem. Samtidig bliver afdødes sociale profiler på nettet i stigende grad brugt som en plads til offentligt at dele sorg for de pårørende.

Men at den afdøde nu selv kan kommunikere post mortem, er relativt nyt. Og sagen har allerede fået kritik fra forskellige sider. Blandt andet fra amerikanske Jed Brubaker fra University of California, som forsker i dødsfald på nettet.

LÆS OGSÅ: Leder: Det er godt at mindes de døde

Når folk sørger, er det vigtigste, at de selv har kontrol over, hvordan de bearbejder sorgen. Hvis de pludselig modtager beskeder eller lignende fra afdøde, så mister de efterladte kontrollen, og det er problematisk, har han tidligere udtalt til Berlingske.

En af de tre grundlæggere af eftermail.dk, Thomas Høj Sørensen, er ikke enig i kritikken fra den amerikanske forsker. Han mener, at det er op til hver enkelt selv at bestemme, hvad der skal viderebringes.

Det er en service, og folk bearbejder sorg på forskellige måder. Personligt, ville jeg gerne selv have så meget information som muligt fra den person, som er gået bort, siger han.

Psykolog Mai-Britt Guldin, som forsker i sorg ved Aarhus Universitetet, har ikke set noget undersøgelser af, hvad det betyder for pårørende, at deres afdøde bekendte nu kan sende hilsner fra graven. Men hun mener, at tjenesterne rejser flere etiske dilemmaer.

Der er mange etiske aspekter i det. Hvad sker der, hvis det, der bliver sagt, ikke var, hvad man håbede på at høre, eller hvis der rent faktisk kommer uventede breve fra en afdød, lyder det fra hende.

Den danske side eftermail.dk har eksisteret siden maj. Læs mere om den her