Mænd bliver set som potentielle pædofile

"Der har kun været to domfældelser i pædofilisager blandt BUPLs medlemmer inden for de sidste 15 år. Derfor taler vi om en risiko, der er i samme størrelsesforhold som for at blive ramt af en meteor", siger BUPLs jurist Michael Berner. Foto: .

Mænd bliver i stigende grad mistænkeliggjort for pædofili. Hysteri, mener forsker, som ser et samfund præget af unødig frygt.

Da den australske Johnny McGirr for nylig var ude at flyve, blev han bedt om at bytte sæde med en kvinde. Det gjorde han, fordi han sad ved siden af to uledsagede drenge på otte og ti år, og det er imod flyselskabets politik, at en mand sidder ved siden af børn, der ikke er ifølge med voksne.

LÆS OGSÅ: Vi skal turde se, høre og tale børns seksuelle rettigheder

Flyselskabet bygger sin politik på tidligere klagesager fra forældre, som frygter, at deres børn bliver antastet af mænd. Men episoden fik Johnny McGirr til at føle sig ufatteligt mistænkeliggjort. For hvorfor skulle han være en trussel mod børnene? Han arbejder til dagligt som brandmand, hvor det netop går ud på at redde børn og beskytte dem mod farer.

Og eksemplet fra Australien er ikke enestående. På de amerikanske universiteter er der eksempler på, at mænd ikke må have lukket dør, når de kvindelige studenter er på deres kontorer. Og i USA blev en ældre mand smidt ud af en boghandel for at kigge på børnebøger uden at være i selskab med børn. Man mente han var pædofil.

I stigende grad bliver mænd altså betragtet som eventuelle trusler og potentielle pædofile. Sådan har det været længe i de engelsktalende lande, og tendensen er også ved at komme her til landet, siger lektor ved institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet Karen Munk. Hun har sammen med sin kollega Else Marie Buch-Leander forsket i frygtkulturen omkring pædofili på projektet "Når tilliden forsvinder om dannelsen af en social mistillidsidentitet".

Der er ved at opstå en fortælling om, at der bor en pædofil i enhver mand. Hvis en ældre mand for eksempel går tur alene i skoven, så er det sikkert fordi han er en gammel gris, der er på udkig efter børn. Og når en mand slipper sin hund løs for at lade den hilse på nogle børn, så er det sikkert fordi, han vil lave et bagholdsangreb på børnene, siger Karen Munk, der synes, det er fatalt, at halvdelen af befolkningen kan føle sig mistænkeliggjort, hvis de er i nærheden af uledsagede børn. Ikke kun for de mænd, det går ud over, men også fordi det kan være farligt for børnene. Mistænkeliggørelsen kan nemlig medføre, at vi ikke tør hjælpe børn i nød i det offentlige rum, og det kan få fatale konsekvenser.

Man kigger det forkerte sted hen - man er alt for optaget af det offentlige rum, og ser ikke hvad der sker inden for hjemmets fire vægge, hvor de fleste overgreb finder sted. For i virkeligheden er det jo meget sjældent, at mænd forgriber sig på børn i det offentlige rum, og derfor er mistanken præget af en unødig frygt.

Michael Berner, der er jurist i pædagogernes fagforening BUPL er enig i at fokus på disse sager kan virke overdreven, og mener, at der er uhensigtsmæssigt stort fokus på mænds kontakt med børn i for eksempel daginstitutioner:

Det er en brøkdel af sagerne om pædofilianklager, der er hold i. Det er én eller to ud af 100 af sagerne, der har noget på sig. Der har kun været to domfældelser i pædofilisager blandt BUPL`s medlemmer inden for de sidste 15 år. Derfor taler vi om en risiko, der i samme størrelsesforhold som for at blive ramt af en meteor, siger Michael Berner, men pointerer, at der ikke er tvivl om, at det værste et barn kan blive udsat for, er et seksuelt overgreb. Han tilføjer dog samtidig:

En uretfærdig beskyldning om overgreb på et barn, kan være det værste, der kan ske for et voksent menneske. Jeg håber for Danmarks skyld, at det her pædofilispøgelse ikke udvikler sig yderligere.