Læge: Jagten går de pædofiles ærinde

Thomas Vinterbergs film "Jagten" kan bruges af pædofile, som kan sige, at de bliver anklaget uden grund, mener læge Foto: Andreas Beck Denmark

Vinterbergs nye film er urealistisk, mener Vibeke Manniche. For problemet med pædofile er snarere det modsatte

Mens anmelderne jubler over Thomas Vinterbergs drama "Jagten", er læge og debattør Vibeke Manniche langt mere kritisk.

Filmen, der har Mads Mikkelsen i rollen som pædagogen Lucas, der bliver uskyldigt anklaget for pædofili, går de pædofiles ærinde, mener hun.

- Der er uden tvivl mange pædofile og krænkere, som bifalder "Jagten", mener lægen, der var en del af ekspertholdet bag den to år gamle "Barnets Reform" fra Socialstyrelsen.

- For nu kan de henvise til, hvor galt det dog går, når man mistænkeliggør stakkels "uskyldige" mænd. Det sker ikke mindst på bekostning af, at man i filmen lader enhver forstå, at det selvfølgelig er barnet, som taler usandt, fortsætter hun.

Hun henviser til, at pigen Klara i filmen kaster sin kærlighed på Lucas, men da pigen føler sig afvist af ham, fortæller hun en lille løgn til børnehavelederen. Problemet i virkeligheden er dog som oftest det præcist modsatte, lyder det fra Manniche.

- Sandheden er, at vi - de professionelle - igen og igen overser seksuelle krænkelser af børn. Ikke lytter godt nok til børnene. Tror de fantaserer, når de forsøger at fortælle os, hvad der pågår af grumme overgreb, siger hun.

- De udfordringer vi står med, når det handler om pædofili, er ikke at for mange mistænkeliggøres og dømmes på et falsk grundlag, det er, at alt for megen pædofili og overgreb finder sted gennem årevis, og uden at vi opdager det, tilføjer hun.

Psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen har taget anderledes positivt imod filmen, som han mener behandler emnet sobert.

Samtidig minder filmen fagpersoner om at handle professionelt frem for følelsesladet i situationer, hvor personer bliver anklaget for overgreb.

- Fra et fagligt synspunkt handler de fagpersoner, der er i filmen, ikke på et fagligt grundlag. De er amatører. Barnet bliver forført og får lagt svar i munden, som der bliver bygget videre på, uden at det faglige grundlag er i orden, siger han.

"Jagten" havde premiere torsdag.

ARKIVFOTO. Mens anmelderne jubler over Thomas Vinterbergs drama "Jagten", er læge og debattør Vibeke Manniche langt mere kritisk. Filmen, der har Mads Mikkelsen i rollen som pædagogen Lucas, der bliver uskyldigt anklaget for pædofili, går de pædofiles æri Foto: Erik Refner