Kriseramte spaniere slår børnene

Både Red Barnet og det spanske advokatråd melder om, at den fysiske såvel som den psykologiske vold mod børn er steget under krisen. Foto: Iris.

Fortvivlede børn søger i stigende grad hjælp

Når de slår mig, lukker jeg øjnene, og så forsvinder smerten. Når jeg bliver stor, vil jeg hævne mig.

Sådan lyder et af de 325.000 opkald fra fortvivlede børn, som den frivillige spanske forening Hjælpefonden for Børn og Teenagere i Risikogrupper, Anar, modtog sidste år.

LÆS OGSÅ:
Spanien er ved at kvæles i pessimisme

Og selvom foreningen har psykologer siddende ved 14 telefonlinjer, der er åbne døgnet rundt, er det ikke nok. Antallet af opkald er steget med 67 procent i forhold til 2011, og Benjamin Ballesteros fra Anar er ikke i tvivl om, at det skyldes, at den økonomiske krise har ført mange familier ud i desperation.

Vold mod børn er ikke som tidligere noget exceptionelt. Sidste år anmeldte alene vores forening 1778 tilfælde af vold mod børn, og det er 13,6 procent flere end året før. Af dem havde næsten halvdelen været udsat for fysisk eller psykisk vold i hjemmet, siger Benjamin Ballesteros .

Ifølge den seneste opgørelse fra EPA, der måler antallet af beskæftigede i den voksne spanske befolkning, er 6,2 millioner spaniere nu uden arbejde.

Det svarer til 27,1 procent af arbejdsstyrken.

Mange har opbrugt deres ret til dagpenge, og i hundredtusinder af familier har ingen af medlemmerne indtægter.

Det har fået fattigdommen til at eksplodere, og ifølge den katolske hjælpeorganisation Caritas lever omkring to millioner børn nu i ekstrem fattigdom.

Den fortvivlede situation i mange hjem har fået volden mod børn til at stige. Børnene er vidner til skænderier, slagsmål, gråd, separationer og tvangsudsættelser, fordi forældrene ikke længere kan betale deres boliglån, siger Gabriel González-Bueno fra FNs Børneorganisation, Unicef, i Spanien.

Det er en nylig tragedie i Barcelona et eksempel på.

I desperation over den økonomiske krise i familien og udsigt til at blive smidt ud af den lejlighed, hvor familien boede, druknede en 35-årig mor sine to børn på 9 og 11 år i badekarret efter først at have bedøvet dem med medicin.

Også både Red Barnet og det spanske advokatråd melder om, at den fysiske såvel som den psykologiske vold mod børn er steget under krisen.