Frank Jensens drømme om legalisering af hash er faktisk farlige

Baronesse Caroline Fleming (forrest på bænken) til royal tvillingedåb i Holmens Kirke torsdag d.14.april 2011. Forrest se Københavns overborgmester Frank Jensen.(Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2011). Foto: .

MED AFSTEMNING: Det er helt ude i hampen, at overborgmester Frank Jensen (S) vil legalisere hash

Overborgmester Frank Jensens (S) indlæg om legalisering af hash den 25. april i Kristeligt Dagblad får mig til at tænke på et citat af Winston Churchill: Den eneste statistik du kan tro på, er den, du selv har manipuleret.

Frank Jensen siger i sit indlæg, at forbudspolitikken er slået fejl, og at vi ad den vej ikke beskytter de unge. Han fremkommer med en række tal om, hvordan antallet, der har prøvet at ryge hash i Danmark, er steget under forbudspolitikken, og siger, at det er grunden til, at vi er nødt til at tænke i alternativer.

LÆS OGSÅ: Frank Jensen: Legaliser hash - forbudspolitikken er slået fejl

Men Frank Jensen gør regning uden vært. Han skriver i sit indlæg: Fra 1994 til 2010 er andelen af de 16-44 årige, som har prøvet at ryge hash, steget fra 37,2 til 41,5 procent. Han vælger at se bort fra denne ordlyd samme sted: Resultater fra befolkningsundersøgelser blandt de 16 44-årige gennemført i årene 1994, 2000, 2005, 2008 og 2010 viser stigninger i det eksperimenterende brug af hash op til 2000 for herefter at ligge nogenlunde stabilt frem til 2010 (jf. tabel 2.2.1. side 15). Altså er det eksperimenterende brug af hash stagneret fra 2000 til 2010, ja faktisk faldet fra 46,1 procent i 2005 til 41,5 procent i 2010. Så set fra 2005 er der faktisk tale om et dramatisk fald i det eksperimenterende brug! Desuden ser Frank Jensen kun på tallene for, hvem der har prøvet at ryge hash, i undersøgelsen (Narkotikasituationen i Danmark 2012) kaldet eksperimenterende brug af hash, og ikke på, hvem der har et aktuelt brug selvom den undersøgelse, han selv har kigget i, konkluderer: aktuelt brug vurderes som det mest pålidelige mål for udbredelsen. Så altså en stagnation, når vi kigger på det tal, der siger mest om udbredelsen.

Skal vi nu ikke starte med at respektere de valide undersøgelser, der ligger af hashens udbredelse i befolkningen som grundlag for en saglig diskussion for eller imod hash? Niveauet både i forhold til det eksperimenterende brug og det aktuelle brug er absolut for højt. Jeg tror bare ikke på, at en legalisering vil hjælpe på det. Tværtimod.

Der er noget meget modsætningsfuldt i Frank Jensens argumentation. På den ene side er hashen alt for udbredt, men på den anden side skal den legaliseres for, at vi kan fjerne en milliardomsætning fra banderne. Det hænger ikke rigtigt sammen, at vi forsøger at løse et problem med en løsning, der i udgangspunktet gør problemet værre og kun måske afhjælper et andet problem!

LÆS OGSÅ: Tove Videbæk: Legalisering af hash er en rigtig dårlig ide

Det virker, som om vi ikke har noget svar på bandekriminaliteten og dens lukrative forretning med illegale stoffer og derfor sætter ind med en løsning, selvom det forværrer et andet problem. Det er jo ikke en løsning. Jeg er alvorligt bekymret for, at Frank Jensen med denne form for let omgang med statistik og sammenblanding af problematikker sætter en dagsorden, der er alt for unuanceret til så alvorligt et problem som hashmisbrug.

Og hvor er argumentationen for, at en legalisering vil give færre hashrygere? Jeg hører igen og igen Holland og på det seneste Portugal blive nævnt som det gode eksempel på, at legalisering ikke giver flere hashrygere.

ESPAD-rapporten fra 2011, der kigger på 9. klasses forbrug af alkohol, tobak og stoffer i 35 lande, er ikke enig i, at det ikke vil give flere hashrygere, eller med Frank Jensen i, at det ligefrem vil kunne reducere antallet af hashrygere. ESPAD-rapporten viser, at forbruget i Portugal for såvel cannabis (samlebetegnelse for hash) som øvrige ulovlige narkotika er steget. I Danmark er forbruget faldet for cannabis og uændret for øvrige ulovlige narkotika.

Lad os kigge på Holland med rapporten Key Figures Addiction Care 2011 fra landets nationale alkohol- og narkotikainformationssystem (LADIS). Den hollandske rapport, der sammenligner data omkring national misbrugsbehandling fra år til år, konkluderer, at over de sidste 10 år er andelen af cannabisrelateret misbrugsbehandling tredoblet.

Det er de unge, som Frank Jensen gerne vil redde, men tallene fra Holland viser, at netop blandt den gruppe (unge under 25 år) angiver 52 procent hash som det det primære problem, når de søger behandling. Cannabisbrug er nu det problem, der optræder oftest blandt teenagere, der søger behandling i Holland. Behandlingen af cannabismisbrug er det, der efterspørges mest efter alkohol og opiatbehandling, og der registreres relativt mange hashmisbrugere i behandling for første gang.

Jeg maner til besindighed og eftertanke med udgangspunkt i, hvad vi ved. Og lad os ikke løse et problem med en løsning, der gør problemet værre, bare fordi vi ad den vej håber at kunne løse et andet alvorligt problem.

Christopher Schmitz driver firmaet Komphash Navigation i hashmisbrug, der coacher hashmisbrugere og deres pårørende. Bogen Forælder Til Hashryger skrevet af Christopher Schmitz, udkommer i dag på Forlaget edito.