Forældre kan fint holde ferie, mens børnene er i institution

COP115 Oslo 20110722. Eksplosjon ved Høyblokka i Regjeringskvartalet. Alle vinduene blåst ut. Foto: Marianne Løvland / Scanpi. (Foto: Løvland, Marianne/SCANPIX DANMARK 2011)

MED AFSTEMNING: Vi har for travlt med at blande os i, hvordan andre lever. For nogle forældre giver det sikkert god mening at holde ferie selv, mens de afleverer børnene i en institution, mener stifter af Etikos

Hver femte forælder sender deres barn i vuggestue eller børnehave, mens de selv holder ferie.

Det viser en helt ny meningsmåling blandt forældre, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Men er det i orden? Er det en god idé, så de travle børneforældre får et velfortjent afbræk? Eller er det at udnytte systemet? Og hvad med børnene?

Vi sender spørgsmålet videre til Christina Busk, som sidder i Kristeligt Dagblads Etikpanel og er medstifter og ejer af Etikos.

LÆS OGSÅ: Forældre holder ferie uden børnene

Christina Busk:

"Den moderne børnefamilie. Genstand for mangen en gransken, analyse og overvågning. Børnefamilien har så travlt. Den har travlt med karriere, børn, venner, familie, selvrealisering, motion og sund kost. Og vi har alle travlt med at holde øje med hinanden. Hvem gør hvad, og hvem gør det rigtige.

Det er travlt med travlt på. For ikke nok med at vi skal passe vores eget, så skal vi også holde øje med de andre. Måske er det bare på tide, at vi giver os selv og hinanden et lille break i jagten på det perfekte og dermed også jagten på det forkerte.

Det er, som om vi har det bedst, når vi har nogle, vi kan forfølge. Nogle syndebukke, vi kan pege fingre ad. Nogle der i hvert fald ikke lever op til normerne om det perfekte, det rigtige, det gode og det sande.

Det er vel nærmest det mest stressende ved det hele, normerne der skal leves op til. Nogle gange er det som om, at den grundlæggende selvbestemmelse i forhold til, hvordan man vælger at leve sit liv, den er sat ud af kraft.

Folk må vel selv bestemme, hvordan de bruger deres ferie og de prioriteringer, de foretager. Der er sikkert mange bagvedliggende gode grunde til, at man prioriterer, som man gør. Grunde, der er i bund og grund ikke kommer andre ved.

Når det er sagt, så er der selvfølgelig nogle overvejelser, som man kan håbe, at de forældre, der vælger at holde ferie uden børn, har gjort sig.

Den første er overvejelsen over, om man måske alligevel har for travlt i hverdagen, når man har brug for ferie for sig selv uden børn?

Den anden er overvejelsen over, hvem der er vigtigst i ligningen forældres behov og børnenes behov? Og ja, det velkendte argument med, at når mor er glad, så er alle glade, det er sikkert meget muligt, og så alligevel.

Den tredje overvejelse er, hvordan det påvirker barnets oplevelse af at være ønsket og høre til.

Den fjerde overvejelse kunne være at tænke på, at ud af et liv på måske 80 år, så er det kun i 10-20 år, vi har vores børn helt helt tæt på, derefter får de deres eget liv, som vi ikke skal blande os i - kun hjælpe med, hvor vi kan, og hvis vi må.

Der er masser af tid til ferier og selvrealisering og motion, karriere og sund kost. Så måske er det en god ide at prioritere børnene, mens vi har dem - og hvis ikke i ferierne, hvornår så?

Men igen, der kan være rigtig mange gode grunde til, at mennesker prioriterer, som de gør, så inden vi dømmer for bad parenting, så er det måske fint nok lige at besinde sig og huske først at vende blikket indad.

Så kan vi i det mindste være sikre på, at vi ikke skyder på andre for at lede opmærksomheden væk fra os selv."

Christina Busk er uddannet cand. theol. fra Aarhus Universitet og har suppleret sin uddannelse med flere moduler i masteruddannelsen Applied Ethics. Hun er ejer og medstifter af Etikos, som arbejder med udviklingen af virksomheders etiske profiler.