Er jeg den eneste utro kone til en mand på plejehjem?

Det var forelskelse fra begges sider. Erik er en mand med alle de kvaliteter, som min mand havde. Det var som at møde den brik, der skulle fylde mig ud, skriver Clara

En kvinde er i et meget svært dilemma efter at hun er blevet forelsket i en anden mand end ham, hun har været lykkeligt gift med, men som nu er dement og hjælpeløs

Kære brevkasse

Jeg skriver, fordi jeg har brug for råd i en sag, jeg ikke kan drøfte til bunds med de nærmeste uden at sætte dem i en situation, hvor de enten bliver forbløffede eller føler, jeg træder over deres grænse for betroelser i intimsfæren.

LÆS OGSÅ: Et langt og godt liv på mørk baggrund

Min mand og jeg har holdt guldbryllup, og vi har flere voksne børn. Vi klarede de første år i vores ungdom med studier og få penge, og vi var sammen om at støtte hinanden i livet. Vores ægteskab blev meget bedre, da vores børn rejste hjemmefra. Det er gået alle vores børn godt. Min mand blev en afholdt borger i byen med godt arbejde og mange tillidsposter, og han var charmerende med ordet i sin magt. Jeg arbejdede også i den samme by og videreuddannede mig senere og fik en universitetsgrad i moden alder.

Min mand fik for over 10 år siden flere blodpropper og blødninger i hjernen. Allerede dengang startede en ændring af min mands personlighed. Det kan jeg læse i en form for dagbog, jeg begyndte at føre. Jeg var vred og frustreret over ikke at kunne tale med min mand mere. Han begyndte at behandle venner dårligt, samtidig med at hans arbejde blev dårligere. Efterfølgende har der været flere blodpropper.

For få år siden indså jeg, at min smukke mand var meget syg med vaskulær demens. Han havde en del af sin hukommelse intakt, men han havde ændret personlighed og havde mange udfald af styring af sine lemmer, vandladning med videre. I mange år prøvede jeg at dække over ham, mens han blev tiltagende dårligere, og jeg blev på en måde en slags hjemmesygeplejerske døgnet rundt. Jeg har med stor medlidenhed fulgt derouten i hans sociale færden.

Jeg har selv haft demens tæt inde på livet i min familie, hvor en kær slægtning ikke kunne kende mig de sidste år af sit liv, så jeg burde kende symptomerne. Alligevel strakte dette forløb sig langt, og det var først i forbindelse med, at jeg selv fik nogle helbredsproblemer, som jeg måtte på sygehuset for, at min mand endelig kom på plejehjem.

Den beslutning var den værste i mit liv. Min mand har ingen sygdomserkendelse og er aldrig blevet glad for at være på plejehjemmet, selvom plejepersonalet er enestående.Jeg skriver dette som baggrund. Og her kommer dilemmaet. Jeg er blevet forelsket i en anden mand, lad os kalde ham Erik, der mistede sin kone for nogle år siden.Min mand har altid elsket mig højt. Derfor foreslog han selv, at jeg skulle deltage i en ferierejse sammen med andre lidt ældre, som for manges vedkommende havde mistet deres ægtefæller. Jeg betragtede mig selv som en af dem. Erik var med, og i den uge talte vi meget sammen og fattede sympati uden at erklære os. Jo, jeg sagde undervejs, at jeg ville blive hos min mand til det sidste. Tre dage efter hjemkomsten og nogle få mails senere kørte jeg alligevel ned til Erik. Mit hjerte var i vildt oprør, hvad var det her for noget?

Det var forelskelse fra begges sider. Erik er en mand med alle de kvaliteter, som min mand havde. Det var som at møde den brik, der skulle fylde mig ud. Vi har nu kendt hinanden i snart et år, dyrket erotik, som jeg havde glemt, man kunne, været sammen til mange kulturelle begivenheder og så videre.

Hvordan har det været muligt at være sammen masser af dage og nætter med lang køreafstand? Til sidst måtte jeg betro den ledende sygeplejerske mit dilemma, og hun støttede mig i, at jeg måtte have en fridag en gang imellem fra mine daglige besøg hos min mand på plejehjemmet. Det har jeg nu haft i længere tid. Jeg kan nå et formiddagsbesøg inden afgang og et eftermiddagsbesøg to dage senere. Erik låner ofte et familiesommerhus i området, hvilket gør det muligt at være hos min mand, som jeg plejer.

Min stakkels mands situation er fortvivlende. Han sidder permanent i kørestol, lader sig glide på gulvet, skal liftes op og ned, dæmpes med medicin, har kronisk kateter og skal have hjælp til at spise. Dagene igennem sidder han og venter på, at jeg skal komme. Af og til modtages jeg med vrede, men oftest med et kærligt smil. Og jeg føler stor ømhed for ham.

Hvad siger vores voksne børn? Flere af dem har accepteret, blot jeg holder mine børnebørn udenfor. Jeg lader dem vide, hvornår jeg kun kan nås pr. mobiltelefon. Den første tid fortalte jeg om mine oplevelser, uden at de kommenterede, hvilket jeg har opfattet som en form for accept.Det sværeste dilemma kommer nu. Et af vores voksne børn, som jeg altid har betragtet som værende tættest på, og som i sit kærlighedsliv ofte har spurgt mig til råds, har nægtet at acceptere denne tingenes tilstand. Jeg får at vide, at det er utroskab, bedrageri, og han vil overhovedet ikke høre om det.Min søn har rokket ved mine følelser for Erik. Kan kærligheden ikke holde? Jeg har forsøgt for kort tid siden at bryde med Erik, som hidtil har haft forståelse for min situation. Han har satset alt og elsker mig, og jeg kunne alligevel ikke undvære ham. Jeg føler mig næsten skizofren over at skulle være kvinde/kone for to mænd.

Mine nærmeste venner kender til Erik, som også er blevet min bedste ven. Vi taler og skriver sammen dagligt, jeg vender alt med ham glæder og sorger, også omkring min mand. Jeg har følt mig stærkere ved denne forelskelse, indtil samvittigheden indimellem banker på. Jeg vil være et anstændigt menneske, og jeg kan ikke leve med dårlig samvittighed.

Måske kan I hjælpe mig? Jeg savner i det hele taget artikler og debat om situationen for pårørende til demente, om at være gift på denne måde og ikke have noget samliv i mange år. Er jeg den eneste utro kone til en mand på plejehjem?Venlig hilsen

Clara

Kære Clara

Vi har forkortet dit brev meget, men synes ikke, at vi giver problemstillingen og dit hjerteblod plads nok, hvis vi forkorter yderligere. Vi vil meget gerne have andre læseres tanker og erfaringer på dette område tilsendt så snart som muligt, så du kan få nogle tanker og indspil fra flere end os i et meget vanskeligt dilemma.Mange hilsener

Annette og Jørgen