Danskernes forhold til utroskab er dobbeltmoralsk

Adultery

MED AFSTEMNING Danskerne kaster sig i stor stil ud i engangsaffærer og længevarende sidespring, men rynker samtidig kraftigt på næsen ad begge dele

Vi siger ét og gør noget helt andet, når det handler om utroskab.

Flere undersøgelser viser, at omkring en tredjedel af alle danskere i et fast parforhold eller ægteskab har været sin partner utro. Dette står i skærende kontrast til den generelle danske holdning til utroskab: 41 procent mener, at mænd, koner og kærester under ingen omstændigheder skal deles med andre. Det fremgår af de nyeste tal fra Den Danske Værdiundersøgelse.

LÆS OGSÅ:
Det er folks eget ansvar, om de er utro eller ej

"Et er, hvad vi siger, noget andet er, hvad vi gør. Det er et grundlæggende problem på hele det danske værdiområde, at vi ofte lever med dobbeltheden. Vi har en masse visioner og idealer, men vi er skrøbelige og har derfor svært ved at leve op til dem," siger Per Schultz-Jørgensen, psykolog, filosof og bidragyder til værdiundersøgelsen.

Med til at forstærke billedet af den danske dobbeltmoral omkring utroskab er, at danskerne i værdiundersøgelsen svarer, at troskab er den absolut vigtigste faktor i et parforhold. Samtidig betegner op mod halvdelen ægteskab som en forudsætning for lykke.

"I vores urolige verden fyldt med konflikter er familien og parforhold en sikker base. Troskab er i dag tæt knyttet til nærvær og følelsesmæssig tilstedeværelse, og de ting kan tage stor skade af et seksuelt sidespring. Men utroskab er ikke nødvendigvis udtryk for et generelt moralsk forfald," mener Per Schultz-Jørgensen.

Danskernes ærlighed omkring sidespring har det heller ikke for godt. Tidligere på året viste en YouGov-undersøgelse, at knap hver tredje dansker ville holde utroskab hemmeligt for sin partner. Det skyldes en udpræget "hovedet i busken"-tanke, mener Ingrid Ann Watson, samlivs- og seksualrådgiver, som har skrevet bogen "Elsk ham igen – sådan får I kærligheden tilbage i jeres parforhold".

"Det er jo utroligt modsigende at være utro, når man samtidig ikke går ind for det. Mange oplever ikke utroskab som slemt, for man har ikke til hensigt at såre nogen, men i min klinik sidder rigtig mange, der er ulykkelige over konsekvensen, som ofte er skilsmisse," siger hun og tilføjer:

"Det handler om lystberegning. Lysten til at være utro er større end tanken om konsekvensen. Ironisk nok, for vi forholder os blandt andet til konsekvensen af at køre spirituspåvirket, men vi fornægter konsekvensen af et seksuelt sidespring. Det kan godt lade sig gøre ikke at drikke for meget, og det kan faktisk også lade sig gøre ikke at være utro."