Børn dyrker brutal kampsport

Ole Thomsen: Det lune land. Om liv på Mols. 304 sider. 349 kroner. Foto: Ulrik Jantzen/ Denmark

Den omdiskuterede kampsport MMA tilbydes til børn ned til 12 år. Læge kalder teknikkerne farlige

Kampsporten Mixed Martial Arts (MMA), der tillader både spark og slag i ansigtet, tilbydes til unge i en række motionsklubber. Der bliver ikke brugt beskyttelseshjelm, og der er vide grænser for hårdheden, når der kæmpes. Normen er, at man skal være 16 år, før man får lov at træne og kæmpe, men enkelte steder bliver MMA tilbudt til børn ned til 12 år.

Det burde dog slet ikke være tilladt for unge under 18 år at dyrke MMA, mener Hans Henrik Knoop, lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Det er en måde at brutalisere sport på, og det bør ikke tilbydes til børn. Jeg kan slet ikke se, hvilke vigtige kompetencer børn kan tilegne sig gennem den sport, som de ikke lige så godt kunne lære gennem sportsgrene, der ikke går ud på at lemlæste hinanden siger han og sammenligner MMA med et voldeligt computerspil.

LÆS OGSÅ:
Det handler om ikke at give op

Det har det tilfælles, at man ikke stopper, hvis modstanderen kommer til skade. I stedet opmuntres man til yderligere vold, fordi der ikke er en moralsk grænse.

Ove Korsgaard er professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet og har blandt andet beskæftiget sig med kampens positive og destruktive sider med udgangspunkt i Grundtvigs kampfilosofi, der kredser om boksning og brydning.

I sine unge dage sagde Grundtvig des mere kamp, des mere liv, men da han blev ældre, ændrede han det til des mere kamp, des mere liv i fare. Han mente stadig, at det måtte være tilladt at kæmpe, men der skulle drages omsorg for det fælles bedste. Den tankegang kan jeg sagtens følge i forhold til MMA, siger han og fortsætter: På den anden side er det også godt, at drenge får lov at prøve kræfter med hinanden. Det, tror jeg, underbetones i pædagogikken og opdragelsen i dag.

Af lægefaglige eksperter er hårdheden i MMA flere gange blevet kritiseret.

De hårde slag kan være farlige nu og her, i værste fald dødelige. Talrige lettere slag mod hovedet kan medføre skader, demens- og Parkinsons-lignende symptomer. Og de slag er i bedste fald uskadelige. Desuden er der risiko for skader på andre dele af kroppen, fordi kontakten i MMA ikke alene begrænser sig til hovedet, siger Jacob Springborg, afdelingslæge ved Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

Han mener derfor, at der må være mere oplysning om sporten, men også om de eventuelle skadevirkninger. Det samme mener justitsminister Karen Hækkerup (S):

I lyset af at interessen for nye og mere ekstreme former for kampsport har været støt stigende, har Justitsministeriet besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på de nye kampsportsformer og vurdere, om der er behov for regler på området og i givet fald udarbejde et udkast til regelsæt.