Fem læger om at lade hjernedøde gravide føde børn

Kun i enkelte tilfælde er det sket i Danmark, at en hjernedød gravid kvinde er blevet holdt kunstigt i live i respirator, til barnet var stort nok til at blive taget ud ved kejsersnit. Modelfoto

Både i Danmark og i udlandet er hjernedøde kvinder blevet holdt kunstigt i live, indtil deres ufødte barn har vokset sig stort nok til at blive hjulpet til verden. Læs hvad fem danske læger mener om det

”Jeg kender til sådan et forløb i Danmark, men jeg føler, jeg vil bryde min tavshedspligt ved at uddybe det nærmere. Det sker ekstremt sjældent, for oftest vil graviditeten gå til grunde, hvis moderen får en hjerneblødning eller kommer ud for en voldsom ulykke. Hvis jeg blev blandet ind i sådan et tilfælde, ville det være væsentligt for mig, hvor langt henne kvinden var i graviditeten. Jeg ville finde det dybt uetisk at holde hende i respirator adskillige uger, hvor hun bare skulle fungere som et slags hylster. Men hvis barnet havde passeret levedygtighedsalderen på de 22-24 uger, ville jeg synes, det var svært at slukke for respiratoren.”
-Morten Hedegaard, klinikchef på obstetrisk klinik på Rigshospitalet

”Jeg har ikke oplevet sådan et tilfælde, men hvis det skete, ville jeg konsultere Abortsamrådet, Det Etiske Råd eller lignende for at få de etiske aspekter af sagen med. Jeg ville også se på, hvad de sociale omstændigheder var, og hvor langt kvinden var i graviditeten, før jeg ville træffe en beslutning. Var hun kun få uger henne, ville det være en tvivlsom affære at holde hende kunstigt i live, synes jeg.”
-Jette Seidelin, ledende overlæge ved Regionshospitalet Horsens

”Jeg har ikke selv stået i situationen, men jeg vil ikke afvise, at jeg ville anbefale at holde kvinden kunstigt i live. Vi griber jo ind i naturens gang hver eneste dag i vores arbejde, så på den måde er det her ikke anderledes. Jeg ville gå i en dialog om det, tænke over det, snakke med mine kolleger og snakke med familien. Det ville være en overvejelse fra gang til gang, men det er en meget svær problemstilling.”
- Margrethe Møller, overlæge ved obstetrisk afdeling på Aalborg Universitetshospital

”Jeg er aldrig stødt på danske sager, men både som menneske og fødselslæge mener jeg, at et foster har en berettigelse til at leve, når det har nået en vis alder. Så hvis vi står i en situation, hvor vi alligevel ikke kan redde moderen, kan vi lige så godt hjælpe fostret bedst muligt. Men det er et enormt kompleks spørgsmål, hvor det betyder meget, hvor langt henne kvinden er i graviditeten.”
- Bjarne Kristensen, ledende overlæge ved gynækologisk-obstetrisk afdeling, Odense Universitetshospital

”Jeg husker svagt, at der var et eller to tilfælde her i Aarhus for mange år siden, men jeg kan ikke huske de nærmere omstændigheder. Jeg har svært ved at tro, at vi har holdt en hjernedød kvinde kunstigt i live i adskillige uger eller måneder. Det er et svært etisk dilemma, og kun hvis kvinden er langt henne i graviditeten, vil jeg umiddelbart mene, at det kan give mening at lægge hende i koma.”
- Hans Jakob Ingerslev, klinisk professor ved gynækologisk-obstetrisk afdeling, Aarhus Universitetshospital