Genmanipuleret kæledyr vækker harme

Amerikanerne kan fra i dag købe en akvariefisk, der er genetisk ændret, så den lyser. Respektløst at bruge genteknologi til at lave kæledyr, mener dansk ekspert

I dag vågner de amerikanske forbrugere op til en verden, hvor genteknologi skaber de kæledyr, mennesker nyder at kigge på. Firmaet Yorktown Technologies går på markedet med en selvlysende akvarie-fisk, der efter alt at dømme bliver det første genmanipulede kæledyr til salg på det amerikanske marked.

»Bring et videnskabeligt mirakel til dit akvarium og bliv ejer

af den hotteste, mest omtalte

og smukkeste nye fisk, der

kommer til Nordamerika i vo-

res levetid«, praler Yorktown Technologies i sin markedsføring.

Forskere fra Singapore har skabt den glødende »Glofish« ved at putte gener fra en koral i dens arvemasse, hvorefter de har solgt deres teknik til det amerikanske firma.

Om fisken er smuk, er en smagssag. Men den har ganske rigtigt fået meget omtale. Amerikanske miljø- og forbrugerorganisationer raser nemlig over, at myndighederne ikke har stoppet fisken. For selv om den tre-fire centimeter lange akvariefisk virker uskyldig, frygter kritikerne for det første, at den kan slippe løs i naturen, hvor ingen aner, hvordan den påvirker miljøet. For det andet ligger det amerikanske marked nu åbent for andre gen-kæledyr.

- Glofish åbner simpelthen sluserne. Nu kan mange andre genmanipulerede kæledyr blive solgt. Forestil dig en piratfisk, der bliver genmanipuleret, så den kan leve i koldt vand. Hvis den bliver solgt som kæledyr og efterfølgende slipper løs, mener vi, at det kan blive en katastrofe, siger advokat Peter Jenkins fra forbrugerorganisationen Center for Food Safety til Kristeligt Dagblad.

På onsdag går Peter Jenkins til forbundsdomstolen i Washington D.C. og forsøger at få en kendelse, der forbyder salg af fisken i USA, indtil der ligger klare regler på området.

- Vi håber, retten vil afgøre, at den amerikanske fødevareadministration og det amerikanske landbrugsministerium har svigtet i sagen. Selv om fisken ikke er beregnet til at spise, kan den blive ædt af andre dyr, hvis den slipper løs i naturen. Og selv hvis fisken ikke skader naturen, mener vi, det er etisk forkert at kreere kæledyr med genteknologi, bare for at mennesker skal kunne more sig over dem.

I Danmark mener formanden for Det Dyreetiske Råd, professor Peter Sandøe, at det er respektløst at bruge genteknologi til at lave nye kæledyr. I efteråret afsluttede han sammen med 10 andre eksperter et udvalgsarbejde, der skal danne grundlag for en ny lovgivning om genteknologi. Udvalget anbefaler, at genteknologi kun bruges til »væsentlige formål« og bandlyser genmanipulerede kæledyr.

- De færdige fisk har det sikkert fint. Men man kan ikke lave den slags, uden at dyr går til spilde

og måske lider. Hidtil har det været en pagt i vores del af verden, at vi kun accepterer det, når

formålet er væsentligt, siger han.

Væsentlige formål er ifølge udvalget forskning, der forbedrer sundhed og miljø. Men grænsen kan være svær at trække, for forskerne fra Singapore skabte op-rindeligt den glødende fisk som del af et seriøst forskningsprojekt. Også derfor mener Peter Sandøe, at bagmændene handler uansvarligt.

- Den slags fører til en holdning i befolkningen om, at genteknologien er ude af kontrol, siger Peter Sandøe.

lenler@kristeligt-dagblad.dk

#

Læs leder og læs mere under Danmark