Børn med tre forældre kan blive født næste år

Foto: Iris

Storbritannien har indledt høring om lov, der godkender ny genteknik

Storbritannien kan i løbet af efteråret blive det første land i verden, der tillader kunstig befrugtning med tre involverede forældre: Det "originale" forældrepar samt en kvindelig donor, som bidrager med cirka to procent af arvemassen for at undgå overførsel af alvorlige arvelige sygdomme fra den egentlige moder. Det kan være hjertelidelser, nyresvigt, muskelsvind, hjerneskader og blindhed. Sygdommene skyldes svigt i moderens mitokondrier (en lille del af cellen, der medvirker til energiomsætningen) og kan ikke behandles.

Den britiske regering har længe overvejet at indføre behandlingen, som indtil nu kun er foregået i laboratorier i Storbritannien og USA. En tidligere høring har vist bred opbakning til teknikken, og den nye høring går derfor alene på, hvordan behandlingen skal reguleres. Høringen løber frem til den 21. maj, og hvis lovudkastet ikke skal gennem for mange ændringer, kan lægerne formentlig allerede begynde at bruge teknikken sidst på året.

LÆS OGSÅ: Kritik af genetisk kortlægning på Færøerne

Peter Braude, professor i obstestrik og gynækologi ved universitetet Kings College i London, er en af de mange britiske forskere, der glæder sig over lovforslaget.

"Der er ingen tvivl om, at en genetisk ændring af risikoen for sygdom er et stort skridt for et samfund. Det bør ikke tages overilet. Men de ændringer, der bliver foreslået, vil være begrænset til nogle få veloplyste par, som vil være de bedste til at afveje risikoen ved teknikken med muligheden for at have børn mitokondrielle sygdomme," siger han til den britiske avis The Express.

Den foreslåede behandling er forbudt i Danmark, fordi den indebærer genetisk ændring af en ægcelle - og det er også den samme indgriben i forældrenes oprindelige gener, der bekymrer kritikerne af forslaget i Storbritannien.

"Hvis denne lov går igennem, vil det være første gang, at en regering giver tilladelse til at ændre de menneskelige arveanlæg - noget, der er forbudt i alle andre europæiske lande," siger David King, direktør i organisationen Human Genetics Alert (Pas på den menneskelige genetik), der betegner sig selv som en "vagthund" over for en del af den nye genteknologi.