Britisk godkendelse af design af børn

Forældre har lov til at skabe børn med bestemte vævstyper for at redde ældre søskende fra en livstruende sygdom, fastslår Storbritan-niens højeste retsinstans

Forældre til børn med livstruende genetiske sygdomme skal have lov til at sortere i fosteranlæggene for at få et nyt barn, hvis celler er sådan sammensat, at de kan bruges til at helbrede deres ældre, syge søskende. Det fastslog den højeste britiske retsinstans, Law Lords, fem juridiske medlemmer af Overhuset, i torsdags i en enstemmig dom.

– Vi er tilfredse med den klarhed, som dommen skaber for patienterne, hedder det i en kommentar fra HFEA, den britiske myndighed, der regulerer brugen af kunstig befrugtning og genteknologi.

Til gengæld er de organisationer, der er modstandere af en udstrakt brug af kunstig befrugtning, stærkt bekymrede over afgørelsen.

– Dommen bringer os længere ned ad den glidebane, hvor mennesker bliver skabt for at være reservedele for andre, siger anti-abort organisationen Life (Liv).

– Selv det fornemmeste af alle formål, at helbrede et sygt barn, kan ikke retfærdiggøre det middel, mener Life.

I centrum for den britiske sag er ægteparret Shahana og Raj Hashmi, hvis seks-årige søn Zain lider af en sjælden blodsygdom, der kun kan helbredes ved hjælp af en person med nøjagtig samme væv. Forældrene fik for nogle år siden tilladelse til at bruge ægsortering for at skabe et nyt barn med samme væv, men fertilitetsbehandlingen af Shahana Hashmi blev indstillet, da organisationen CORE, der er kritisk over for brugen af kunstig befrugtning, indbragte sagen for Overhusets dommere. Ægteparret vil nu genoptage behandlingen.

Den britiske afgørelse bringer landet på linje med Danmark. Her har det siden vedtagelsen af "Patricks lov" i april sidste år været muligt for Sundhedsstyrelsen at give forældre dispensation til at bruge ægsortering for at få et barn med en bestemt genetisk sammensætning med det formål at redde syge søskendes liv. Loven blev vedtaget i al hast i løbet af en uge med det formål at hjælpe den fem-årige Patrick fra Lolland, der lider af knoglemarvssvigt og havde akut brug for stamceller fra en rask lillebror eller lillesøster.

Som i Storbritannien mente de danske modstandere af loven, at den betegnede et dramatisk etisk skred, fordi den gør det muligt at sætte mennesker i verden med det formål at være et redskab for andre. Det Etiske Råd var delt i spørgsmålet, men et flertal tog afstand fra forslaget, fordi man mente, at det vil føre til en tingsliggørelse af donorbarnet, som ikke alene vil blive født, fordi det har en værdi i sig selv.

CORE beklager, at man har tabt den konkrete sag, men har ikke tænkt sig at opgive kampen af den grund. Det næste slag skal slås for at få parlamentet til at ændre loven, så HFEA ikke længere har mulighed for at give tilladelser som den til ægteparret Hashmi, skriver organisationens leder Josephine Quintavalle i en pressemeddelelse.

upoulsen(at)kristeligt-dagblad.dk