Anmeldelse af fremtiden

staircase to the picture with the sky. 3d

Leif Hjernøe kommer fremtiden i forkøbet

Nedenstående er et forsøg på at komme fremtiden i forkøbet. Der er for en gangs skyld tale om en anmeldelse af noget endnu uhørt. En anmeldelse af fremtiden, om man vil. Sådan er det i vore dage muligt at ophæve tidsdimensionen, og alligevel slet ikke.

Jeg har selvfølgelig sørget for på forhånd at høre første afsnit af den usædvanlige nye P1-serie, "Spillet om fremtiden", der indledes i morgen eftermiddag. Usædvanlig også fordi der i den seneste tid er sket det enestående, at tv har annonceret for en radioserie. Tak for det!

Som det er fremgået af fyldige foromtaler, så forestiller man sig i "Spillet om fremtiden", at P1 de kommende syv søndage sender budskaber "tilbage" til os fra år 2034. Der ses tilbage på nogle af de vigtige begivenheder og beslutninger, der fandt sted i årene 2004-2034.

Hvilke valg blev truffet? Hvilke konsekvenser fik de? Syv personer gør status over verdens tilstand. Hvordan kom vi til 2034? Og hvilke dilemmaer stod vi over for? Meningen er at give P1-lytterne et smugkig ind i en fremtid, de yngste af os måske endda når at opleve.

Måske, ja for der fremsættes straks følgende fundamentale spørgsmål: Hvor længe skal vi tillade hinanden at leve? Ved årsskiftet 2034/35 skal hele klodens befolkning deltage i en fælles folkeafstemning: Ja eller nej til f.eks. en levealder på 100 år. Eller skal vi leve evigt?

"Spillet om fremtiden" byder også på nyheder og indslag fra perioden 2004-2034.At de ikke er baseret på vildt-

voksende fantasiforestillinger, sørger en række anerkendte forskere for. Deres bud, på hvad der vil være muligt i løbet af de kommende 30 år, virker da også sandsynlige. Problemerne med kloning og genteknologi vil, ligesom i dag, udfordre vores forestilling om, hvad der er menneskeligt, hvad der er naturligt/unaturligt og sundt/raskt. Som det fremgår i morgen, så vil den nye teknologi imidlertid også føre til identitetsproblemer – og ID-terapi!

For hvis vi uden problemer kan udskifte organer, helbrede sygdomme, forstærke skelettet, stimulere sanseapparatet, forskønne og forbedre, hvem er vi så? Og hvor skal pengene komme fra? Og hvad skal vi gøre med alle de mennesker, der ikke mere vil (eller kan!) dø?

Det spændende ved "Spillet om fremtiden" er, at de fremtidsdaterede diskussioner skabes af deltagerne selv på basis af en udleveret disposition. Til beroligelse skal det her røbes, at det danske sprog ikke vil ændre sig nær så meget i de kommende 30 år som i de forgangne!

Perspektiverne er både positive og negative: Vil vi i fremtiden kunne få indopereret personligt tilpassede medicindepoter til permanent selvbehandling? Eller vil vi i fremtiden få børn, der bliver tilbudt hjernestimulerende forstærket intelligens?

Mit spørgsmål til serien er: Vil den ikke blive allermest underholdende og interessant at høre om 30 år, når udviklingen har vist sig at blive helt anderledes, end serien foreslår. Hvad vidste vi selv for 30 år siden om f.eks. edb-teknologiens gennemgribende betydning for os i dag?

Leif Hjernøe er forfatter

og foredragsholder

www.leifhjernoe.blogspot.com