Efter valget: De 4 største etiske udfordringer i USA

USA's præsident Barack Obama står midt i en række store etiske og moralske kampe, der deler landet. Det blev blandt andet demonstreret under et valgmøde i ugen op til præsidentvalget, hvor præsidenten blev afbrudt i en tale af denne mand, der protesterede mod fri abort. Det skete på Cincinnati Universitet den 4. november. Manden blev sat i håndjern og fjernet af politiet. Foto: LARRY DOWNING Denmark

Rugemødre, aktiv dødshjælp, abort og retten til at sige nej er de helt store etiske dilemmaer, som vil præge USA i tiden efter præsidentvalget, mener redaktør på BioEdge

Præsidentvalget i USA er overstået. Obama vandt igen og står måske endnu stærkere end før valget. Men der var også andet på spil, blandt andet blev der samtidig med præsidentvalget afholdt afstemninger for og imod dødsstraf og vielse af homoseksuelle i mange af staterne.

Redaktør for den ansete amerikanske portal om især medicinsk etik, BioEdge, Michael Cook, bruger anledningen til at komme med sin ekspertvurdering af, hvilke etiske dilemmaer, der kommer til at præge den amerikanske politiske debat.

Michael Cook fremhæver:

1. Rugemødre.
Tidligere på året valgte præsident Obama offentligt at bekendtgøre sin personlige støtte til vielse af homoseksuelle.

LÆS OGSÅ: Obama: Jeg går ind for vielse af homoseksuelle

Han understregede i den sammenhæng, at det skulle være op til de enkelte stater i unionen af afgøre, om dette skulle tillades. I forbindelse med valget satte flere stater det spørgsmål til afstemning. Fire stater godkendte ægteskab mellem par af samme køn.

"Dette vil uden tvivl føre til en stigning i efterspørgslen på rugemødre, der skal bære børn af homoseksuelle par," mener Cook. Både i USA og i udlandet, hvor mange af rugemødrene sandsynligvis vil komme fra.

2. Samvittighedsgrunde.
Obama-administrationen vil begynde at udrulle sin helbredsforsikringspolitik, kaldet "The Affortable Care Act," og den møder modstand. En række stater har lagt sag an mod regeringen, fordi de mener, at den tvungne forsikring strider mod forfatningen. Men også en række institutioner og virksomheder har indledt retssager. Deres anke? Loven tvinger dem til at give forsikringsdækning for abort og prævention. Og det er de af samvittighedsgrunde stærk imod.

Den debat er kun lige begyndt, mener Michael Cook.

LÆS OGSÅ: Norske læger tvinges til at handle imod deres samvittighed

3. Abort
"Uanset hvem der vandt præsidentvalget, ville abort være forblevet et vigtigt bioetisk spørgsmål. Men Obama er en varm tilhænger af kvinders ret til at vælge, og hans administration vil fortsætte med at fremme den ret i USA og i udlandet, også som en betingelse, når der skal gives udenlandsk bistand," skriver Cook.

QUIZ: Hvad ved du om abort?

TEMA: Abort

4. Eutanasi/aktiv dødshjælp.
"Al den megen tale om "Obamas dødspaneler" var stort set politisk hype," skriver Michael Cook og fortsætter:

"Men en større statslig kontrol med sundhedsplejen vil uundgåeligt føre til skumle påstande om eutanasi i medierne."

LÆS OGSÅ
: 10 vigtigste ting at vide om aktiv dødshjælp

TEMA: Aktiv dødshjælp

Også andre svære etiske emner blev behandlet under det amerikanske præsidentvalg. For eksempel har vælgerne i Colorado stemt for et forslag om at legalisere rusmidlet marihuana til fritidsbrug.

I Californien forkastede de stemmeberettigede et forslag om at erstatte dødsstraf med livstidsfængsel. 53,6 procent af vælgerne sagde nej til forslaget, mens 46,4 procent bakkede op.

Og i samme stat stemte vælgerne nej til et forslag om, at det fremover skal fremgå af deklarationen, hvis en fødevare er genmodificeret.

LÆS OGSÅ: Ja til homoseksuelle ægteskaber, marihuana og dødsstraf

TEMA
: Præsidentvalg i USA 2012

LINK: Læs mere om BioEdge her