Succesfuldt fangeprogram trues af lukning

Fangekoret, der her ses ved udgivelsen af cd’en ”Indefra” i 2011, er truet på sin eksistens, hvis bevillingerne til udslusningsprojektet Exit ikke fortsætter. – Foto: Leif Tuxen.

Det såkaldte udslusningsprojekt Exit har på fem år bremset dømtes tilbagefald til kriminalitet og hjulpet dem ud i samfundet. Nu risikerer Exit at lukke på grund af manglende bevillinger, og det truer Fangekorets eksistens

Da udslusningsprojektet Exit den 5. april fejrede fem års fødselsdag, var Jesper Jørgensen netop blevet løsladt efter flere års afsoning i Vridsløselille Statsfængsel. Han er medlem af Fangekoret og har benyttet Exits retshjælp op til sin løsladelse.

Der er virkelig noget at hente herinde (hos Exit, red.) for en indsat, hvis man står ude på gaden og er lidt på spanden. Man kan ikke gå ind og hente penge, men man kan gå ind og hente nogle ting, der er mere værd. Der er tilgang til alle mulige ressourcerige mennesker, som kommer og lægger en masse arbejde, sagde han til fødselsdagsfejringen.

LÆS OGSÅ:
Sangglæde og indre frihed

Men den hjælp, Jesper Jørgensen har fået hos Exit, kan snart være fortid. Til juli udløber de bærende fonds- og statsmidler, som Exit lever af, og på nuværende tidspunkt er der ikke udsigt til fast støtte fra staten. Exit, som har hovedsæde i København, men også har afdelinger i Aarhus og Odense, mangler konkret fire-fem millioner kroner årligt for fortsat at kunne give juridisk rådgivning, psykologsamtaler, jobtræning, uddannelsesvejledning og social omsorg til både tidligere fængselsindsatte og indsatte under afsoning. Og det på trods af at Exit har dokumentation for, at dets arbejde virker.

I to år bragte foreningens program Fra indsat til ansat tidligere dømte ud på arbejdsmarkedet, og i slut-evalueringen fra Rambøll i januar 2010 lød det:

54 procent (71 personer, red.) er kommet i job, uddannelse eller frivilligt arbejde over 10 timer om ugen, hvilket vurderes at være væsentligt bedre end resultatet af den ordinære indsats.

LÆS OGSÅ:
Fangekoret styrker indsattes selvværd

Tilmed falder kun 15 ud af 100 tidligere indsatte, som har været i kontakt med Exit, tilbage i kriminalitet efter løsladelse, mens det generelle tal er 25-35 ud af 100. Og hvis resocialiseringsarbejdet nedlægges, vil det også ramme det berømte Fangekoret fra Vridsløselille Statsfængsel under ledelse af initiativtager Louise Adrian.

Jeg har set, hvor store problemer den enkelte står i efter løsladelse, og hvor hurtigt de går ned, hvis ikke de har et netværk omkring sig. De har brug for hjælp på alle områder lige fra social kontakt til tandlægebesøg, og der er Exit en kæmpe hjælp, siger hun og uddyber:

Den personlige relation er utrolig vigtig, for når fangerne kommer uden for murene, har de behov for nogen, som kan leve med, at det kan gå galt igen. Det er for kriminelle som for folk, der beslutter sig for at stoppe med at ryge: det lykkes ikke altid første gang.

Så sent som i marts modtog Exit Socialstafetten, som gives til foregangseksempler på socialområdet, fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), og hvis foreningen nedlægges, vil det være et meget, meget stort tab for nuværende og tidligere indsatte, mener Linda Kjær Minke, der er kriminolog ved Syddansk Universitet.

Det er udtryk for en alt for kortsigtet kriminalpræventiv indsats, når man ikke støtter tiltag som Exit. På længere sigt bliver det meget dyrere for samfundet, når tidligere indsatte ikke hjælpes med resocialisering, for der er stor risiko for, at de falder tilbage i kriminalitet og genindsættes i Kriminalforsorgens institutioner. Det koster samfundet en masse penge, mens der også er store omkostninger ved at hjælpe ofrene for kriminaliteten. Derfor er det fuldstændig langt ude ikke at støtte det her.

Fra Exit efterlyser organisationschef Ann Skov Sørensen, at Christiansborg vil sætte Exit på finansloven med en fast bevilling, for Exit er det kit mellem fængsler og kommuner, som gør, at de løsladte ikke falder mellem stolene.

Og på Christiansborg åbner den socialdemokratiske retsordfører Ole Hækkerup en lille dør på klem:

Det er fantastisk vigtigt for samfundet at løfte resocialiseringsopgaven, så vi må se på Exits finansiering, men i første omgang må Exit bede fondene om at forny deres støtte. Som udgangspunkt kan vi ikke give for mange penge til resocialisering, men sådan er det med mange områder. Vi prioriterer allerede resocialiseringen ved i fængslerne at dele fangerne ind efter, hvorfor de sidder der, ved at bruge fodlænke-ordningen mere og ved at bruge samfundstjeneste mere.