Hvad gør man, når et barn myrder et barn?

Hele Sverige er mærket af den tragiske hændelse, men det mærkes naturligvis tydeligst i Ljungby, hvor mordet har berørt lokalsamfundet dybt. – Foto: Claus Bech.

I oktober blev en fireårig svensk dreng fundet myrdet. Nu har en tiårig dreng erkendt gerningen, og Sverige diskuterer, hvordan sagen skal håndteres. Det er vigtigt ikke at tænke på straf, siger både en psykolog og en præst

Chok og vantro præger i disse dage Sverige, hvor en tiårig dreng har erkendt at have myrdet en fireårig dreng. Det skete søndag eftermiddag den 16. oktober, da den fireårige var på en legeplads 50 meter fra sit hjem i den lille by Ljungby i Småland.

LÆS OGSÅ: Sjældent tilfælde af børnedrab: Tiårig morder var næppe bevidst om hvad han gjorde

Vidner har forklaret, at drengen på et tidspunkt løb væk fra legepladsen. Da han ikke kom hjem til aftensmad, blev politiet involveret, og sent samme aften fandt de drengen i et buskads tæt ved hjemmet.

Politiet siger, at de hele tiden har haft den tiårige som hovedmistænkt, og efter flere forhør erkendte han tirsdag eftermiddag, at han kvalte den fireårige med et sjippetov.

Den kriminelle lavalder i Sverige er 15 år, og børn under den alder kan ikke straffes for forbrydelser, lige meget hvor grove de er. I stedet træder socialtjenesten ind og vurderer barnets behov for rådgivning og psykologisk behandling. Det er vigtigt at tænke på begge parter i sagen som ofre, siger Lotta Polfeldt, sociolog og psykoterapeut hos Red Barnet.

Det er en tragedie for alle indblandede, og det er vigtigt, at også drengen, der har begået handlingen, og hans familie får professionel hjælp. De er også i en sorgproces. Det hjælper ikke at tale om straf, for det handler om et barn, der sikkert ikke forstår konsekvenserne af sin handling, siger hun til den svenske avis Dagens Nyheter.

Hele Sverige er mærket af den tragiske hændelse, men det mærkes naturligvis tydeligst i Ljungby, hvor mordet har berørt lokalsamfundet dybt. Kommunen har en særlig kriselinje, og skolerne har et kriseberedskab med psykologer, der taler med eleverne om, hvordan et barn kan myrde et barn.

Og Svenska Kyrkan i Ljungby lagde i dagene efter mordet kondolencebøger i kirken, og præst i kirken Håkan Sjömar fortæller, at der tales meget om hændelserne i byen.

Alle er fortvivlede og chokerede, og man spørger sig selv, hvordan det kunne gå så vidt? Det er uforståeligt, men stadig er der enighed om, at drengen ikke skal straffes. Han skal have hjælp, og vi skal komme barnet i møde. Vi må søge tilgivelsen, selvom det udfordrer vores retfærdighedssans, siger Håkan Sjömar.

Det er yderst ualmindeligt, at børn bliver mordere, og kun fire gange tidligere er det sket i Sverige.

Sagen i Ljungby er især blevet sammenlignet med Kevin-mordet i 1998, hvor den fireårige Kevin Hjalmarsson blev fundet ved en flodbred mishandlet og myrdet. Sagen tog lang tid at opklare, og det var et chok, da to brødre på fem og syv år indrømmede, at de havde dræbt Kevin, fordi han drillede dem. Sagen indledte en etisk debat i Sverige, for hvordan dømmer man børn, der begår mord? Diskussionen udviklede sig dog aldrig for alvor, for de fleste var enige om, at de to drenge ikke kunne straffes for deres handlinger.Reaktionerne i Sverige står i modsætning til det nok mest kendte tilfælde af børn, der begår mord.

I 1993 blev den toårige James Bulger bortført og torteret til døde af to tiårige drenge i Liverpool. En lynchstemning sydede i Storbritannien, og der kom et folkeligt krav om hårde straffe til drengene. De blev dømt skyldige ved retten og tilbragte de næste mange år i forskellige børnefængsler og institutioner og fik intensiv psykiatrisk behandling. De lever nu under nye identiteter.

Polititalsmand Robert Loeffel, vicechefanklager Yvonne Rudinsson og efterforsker Christina Severinsson under presse-konferencen i onsdags om mordet på en fireårig dreng. – Foto: Hans Runesson.