LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Dilemma: Skal kriminelle tilbydes uddannelse i stedet for fængsel?

Skal fængsel erstattes af uddannelse? Ja, mener De Radikale. Her Vestre Fængsel. Foto: Jakob Boserup Denmark

AFSTEMNING Radikale vil erstatte fængsel med uddannelse for unge kriminelle. Dømte skal afsone, lyder det fra Socialdemokraterne

Socialdemokraterne vender tommelfingeren nedad til regeringspartneren De Radikales forslag om, at blandt andet voldsmænd skal kunne bytte en plads i fængselscellen ud med skolebænken.

Det fastslår partiets retsordfører, Ole Hækkerup, til TV2 News.

- Hvis man er dømt ved en domstol, skal man afsone sin straf, siger Ole Hækkerup, der fastslår, at Socialdemokraterne "ikke er tilhænger af", at dømte selv skal kunne vælge, om de vil i fængsel eller i skole.

LÆS OGSÅ:Hævn er folkets ret

De Radikale vil lade unge under 30 år få mulighed for at undgå et fængselsophold, hvis de idømmes en ubetinget straf på op til et halvt års fængsel.

Partiet understreger, at folk, der er dømt for grov vold, ikke skal kunne slippe, men i praksis vil forslaget eksempelvis omfatte unge, der har slået en anden ned i nattelivet.

Både SF og Enhedslisten er positive over for forslaget, og også Det Kriminalpræventive Råd bakker op om tanken.

Derimod vender den borgerlige opposition sig kraftigt imod forslaget om, at eksempelvis voldsmænd eller serietyve skal kunne havne på et uddannelsessted frem for bag tremmer.

Ifølge De Radikale vil forslaget trække flere unge ud af kriminalitet, før de for alvor slår rødder på den forkerte side af loven.

- Uddannelse har en positiv effekt, når det handler om at få unge ud af den kriminelle løbebane. Målet er, at færre af de her unge går ud og laver nye ofre, siger partiets retsordfører, Jeppe Mikkelsen, til Berlingske.

Flere fagfolk bakker op om forslaget. Heriblandt direktøren for Kriminalforsorgen, William Rentzmann. Han siger til Berlingske, at det er en "rigtig god idé, hvis man kan erstatte korte domme med noget mere fornuftigt."

Også formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, er positiv.

- Det handler om at holde de unge ude af fængslerne, siger Hatting.