LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Dilemma: Har kvinder selv et ansvar ved voldtægt?

Denne spiseseddel fra avisen Expressen blev brugt i filmen "Pigen der legede med ilden". Foto: colourbox.com

MED AFSTEMNING Kvinder skal være opmærksomme på, hvilke seksuelle signaler de sender, især over for mænd fra en anden kultur, lyder det fra kønsforsker. Sludder, en voldtægt er altid mandens skyld, mener Dansk Folkeparti

Over halvdelen af alle voldtægter, der blev begået i Danmark i 2010, blev begået af en indvandrer eller efterkommer af en indvandrer.

Den store overrepræsentation af udlændinge i statistikken kan være et tegn på, at danske kvinder ikke er gode nok til at gennemskue, hvordan deres signaler bliver tolket af mænd fra andre kulturer.

Det mener seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed Karin Helweg-Larsen.

LÆS OGSÅ: Voldtægt af svage ofre skal straffes mildere

Unge piger skal være mere bevidste om, hvilke signaler de sender, og skal være bedre til at tolke andres signaler og reagere på dem. Det gælder især over for mænd, der har en anden kulturel baggrund end dem selv. Forstår vedkommende nu, at jeg synes, det er rigtig hyggeligt at drikke tre glas vin sammen, men at det altså ikke er et oplæg til seksuel samkvem, siger hun og understreger, at hun her udelukkende taler om de såkaldte kontaktsvoldtægter, hvor kvinden og manden kender hinanden i forvejen, og hvor der ikke er tegn på fysisk vold. Ifølge hende er det tilfældet i over halvdelen af alle voldtægtstilfælde.

Karin Helweg-Larsen har været retsmediciner i 12 år og i den forbindelse undersøgt mange voldtægtsofre.

I de situationer har jeg ofte tænkt, at hvorfor sendte pigen dog ikke nogle klarere signaler på et tidligere tidspunkt? Hvorfor gik hun ikke tidligere hjem? Signalerede hun overhoved til manden, at hun ikke havde lyst til sex? siger hun.

Men betyder det, at kvinder til en vis grad også kan være skyldige i en voldtægt?

Man kan sjældent sige helt firkantet, at det overhoved ikke er offerets skyld, når man taler om kontaktsvoldtægter. Man har også et ansvar for, hvad der sker med en selv. Hvis du udsender erotiske signaler og synes, det er sjovt at flirte og blive begæret, må du være klar over, at mænd kan opfatte og reagere forskelligt på dine signaler. Piger har også et ansvar for, at en situation ender godt, siger hun.

Det handler ifølge Karin ikke om, at kvinder i Danmark skal til at bære slør eller skal finde sig i, at man er nødt til at have sex med en mand, hvis man sender de forkerte signaler. Men i stedet er det en opfordring til, at kvinder også skal tænke sig om.

Som feminist mener jeg grundlæggende, at man lige til det sidste skal kunne sige nej til sex med mænd, og at et nej skal respekteres. Det er en helt fundamental ret. Men man må samtidig se i øjnene, at mænd og kvinder er forskellige. Og man kan også godt vise respekt over for en mand og for mænds seksualitet og ikke lade situationen komme for langt ud, siger hun.

Samme holdning hører man hos kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup, der mener, at kvinder altid skal være klar over, hvilken form for risiko, de udsætter sig selv for.

Det er et skråplan, hvis man siger, at blot fordi du har en kort kjole på, er du selv ude om at blive voldtaget. Kvinder skal have lov til at gå klædt, som de vil, siger Karen Sjørup og pointerer, at man aldrig kan tale om, at kvinder selv er skyld i at blive voldtaget.

Samtidig understreger hun, at kvinder er nødt til at kalkulere deres risici. Når det handler om sex, er man meget afhængig af kulturelle koder, og i et multikulturelt samfund som Danmark kan man ikke umiddelbart tage for givet, at alle opfatter de koder ens.

Hvis du har inviteret en mand med hjem sidst på aftenen, som kommer fra en kultur, hvor der er nogle andre normer om sex, så må man regne med en vis risiko. Især hvis man ikke kender personen i forvejen, siger hun.

LÆS OGSÅ
: Frivillig sex skader ligesom en voldtægt

Men det er en fuldstændig vanvittig fejlslutning, lyder det fra folketingspolitiker Peter Skaarup (DF).

"Det er totalt langt ude at lægge ansvar over på kvinden i voldtægtssager. Kvinden er den forurettede, og kan risikere at få psykiske men af det resten af livet. Derfor vil jeg afvise enhver skyld på kvinden og lægge ansvaret fuldstændig over på gerningsmanden. En voldtægt er en voldtægt, uanset om man kender gerningsmanden i forvejen, og det bør samfundet behandle med stor afstandstagen," siger han.

Uanset hvilken forhistorie der er til voldtægten, mener Peter Skaarup ikke, at man kan placere noget skyld hos kvinden.

"Der er en fuldstændig klar grænse mellem, om man selv indlader sig på et forhold, til der fra mandens side bruges magt. I den her slags sager er det manden, der må vide, at han kan blive gerningsmand til en voldtægt, hvis der på nogen måde kan være tvivl om, kvinden vil være med."

Han mener ikke, det gør nogen forskel, hvilken kulturel baggrund manden har, og hvordan seksuelle signaler bliver opfattet forskelligt i forskellige kulturer.

"Vi lever i Danmark. Og hvis man er indvandrer, må man indrette sig under dansk lov og ret. Ellers hører man ikke til her," siger Peter Skaarup.