Det mener partierne om den kriminelle lavalder

Skal den kriminelle lavalder hæves fra 14 år? Kristeligt Dagblad har spurgt retsordførerne

Socialdemokraterne: Ja
Socialdemokraterne stemte imod at sænke den kriminelle lavalder til 14 år og vi vil, hvis vi vinder næste valg, hæve den til 15 år igen. Vi mener naturligvis at der skal være konsekvenser for børn, der begår kriminalitet. Men børn og voksne skal behandles forskelligt, og børn der begår kriminalitet bør der tages hånd om i det sociale system, de skal ikke igennem en almindelig straffesag med alt hvad dertil hører. Regeringens egen ungdomskommission frarådede da også at sænke den kriminelle lavalder, netop fordi det ikke hjælper de unge ud af kriminalitet. Den viden om børn og unge, der er havnet i kriminalitet, vil en ny regering tage alvorligt, og som konsekvens af det, vil en ny regering igen hæve den kriminelle lavalder til 15 år.
- Karen Hækkerup, retsordfører for Socialdemokraterne

Radikale Venstre: Ja
Vi er imod VKO-regeringens sænkning af den kriminelle lavalder til 14 år. Det er ren symbolpolitik, som ingen eksperter har bakket op.
- Jacob Blomgren Knudsen, politisk-økonomisk chefkonsulent for Radikale Venstre

Det Konservative Folkeparti: Nej
Sammen med en lang række sociale tiltag, der skal holde unge mennesker ude af kriminalitet, så er sænkningen af den kriminelle lavalder til 14 år med til at sørge for, at vi bedre end tidligere kan sætte håndfast ind og hjælpe de unge mennesker væk fra en farlig kurs. Der er jo ikke tale om at straffe mere, men om at hjælpe mere effektivt. Vi gør jo samtidig en stor indsats for at sikre, at retssystemet for de unge tager helt særlige hensyn til deres lave alder.
- Tom Behnke, retspolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti

SF: Ja
SF vil hæve den kriminelle lavalder til 15 år. Vi tror på en konsekvent indsats overfor unge, som bryder loven. Men når der er tale om børn og helt unge, skal indsatsen være socialpædagogisk. Politi, domstole og fængsler er ikke svaret. Tværtimod viser al viden på området, at en tidlig kontakt med retsvæsenet forstærker et kriminelt selvbillede og fører mere kriminalitet med sig.
- Karina Lorentzen, retsordfører for SF

Liberal Alliance: Nej
Vi mener, at den kriminelle lavalder kunne sænkes til 12 år, såfremt Kriminalforsorgen bliver delt op i to en til voksne og en til unge under 18 år, som mere havde karakter af en lukket institution. Unge skal ikke sidde i fængsel sammen med voksne forbrydere.
- Emil Ammitzbøll, retsordfører for Liberal Alliance

Kristendemokraterne: Ja
Vi er modstandere af at sende børn i fængsel.
- Per Ørum Jørgensen, retsordfører for Kristendemokraterne

Dansk Folkeparti: Nej
I Dansk Folkeparti er vi af den overbevisning, at unge under femten år ofte bruges og især misbruges til at begå kriminalitet, fordi de ældre bandemedlemmer ved, at de unge under femten år, førhen, nu under fjorten år, altid vil kunne undgå straf. Vi ønsker derfor, at den kriminelle lavalder sænkes til 12 år, hvilket naturligvis ALDRIG vil kunne føre til fængsel for de unge, men derimod socialpædagogiske anbringelser lig dem man sætter i værk, når et barn tvangsfjernes. Og man må helt åbent erkende, at børn på 12-13 år, der får lov at drive rundt på gaderne og begå kriminalitet af deres forældre, reelt er udsat for et omsorgssvigt. Det burde ikke kunne forekomme. Disse meget unge mennesker burde være i skole, i klub til fodbold eller hjemme og lave lektier, men aldrig i færd med at begå personfarlig kriminalitet. Vi er samtidig sikre på, at en sænkelse af den kriminelle lavalder til 12 år, rent faktisk vil føre til et kraftigt fald i ungdomskriminaliteten i takt med, at banderne finder ud af, at de ikke kan misbruge de yngste medlemmer længere til at begå det beskidte arbejde. Endvidere vil dette tiltag gøre, at kommunerne vil være tvunget til at reagere, når et ungt menneske modtager en dom med dertil hørende anbringelse på en pædagogisk institution. Dog er det yderst vigtigt at pointere, at vi i Dansk Folkeparti langt hellere så, at kommunerne prioriterede den forebyggende indsats overfor de yngste rødder, så de blev fjernet fra gader og stræder lang tid før, de begik deres første kriminelle handling. Så forebyggelse er vigtigt.
- Marlene Harpsøe, medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti

Venstre: Nej
Vi ser desværre en lille gruppe af stadig yngre medborgere, der i en tidligere og tidligere alder begår meget grov kriminalitet. Det er klart, at vi fra samfundets side ikke kan acceptere dette. Men uanset hvad vi fastsætter den kriminelle lavalder til, så skal den primære fokus skal være på forebyggelse. Der skal være en hurtigere og tidligere identifikation af de udsatte unge. Politiet skal underrette de sociale myndigheder, så snart der er noget negativt at iagttage. Og så skal der ske en hurtig og målrettet indsats, der baseret på den enkelte unge. Men når det så alligevel går helt galt for nogle unge, så skal der også være en konsekvens.
I Venstre støtter vi, at den kriminelle lavalder i 2010 blev sat ned fra 15 til 14 år. Men dette betyder absolut ikke, at kriminelle unge skal bures inde sammen med kriminelle rockere eller bandemedlemmer. Det ville påvirke dem i den helt forkerte retning. Den slags unge skal ikke i almindelige fængsler. De skal i særlig sikrede institutioner, hvor uddannet personale kan få den unge ind på ret spor med hensyn til uddannelse og job.
- Kim Andersen, retsordfører for Venstre

Enhedslisten: Ja
Børn skal ikke sættes i fængsel. Både af humanitære årsager og fordi det øger risikoen for at de fastholdes i kriminalitet. Men det er vigtigt når børn foretager kriminalitet, at der straks bliver skredet ind og at børn for eksempel kommer til at møde dem, deres kriminalitet er gået ud over, så de forstår at der er nogle mennesker, der har lidt under for eksempel et indbrud. Og at man så sikrer at barnet får hjælp, hvis der er problemer, så barnet ikke fortsætter med mere kriminalitet.
- Line Barfod, retsordfører for Enhedslisten