Tusindvis af danskere lider af købemani uden at vide det

Modelbillede af shopaholic- Shopaholics indser deres købemani for sent. Mange folk, som skræller opsparingen og optager kæmpelån for at købe uhæmmet, ved ikke, at de har en lidelse. (Foto: Sigrid Nygaard/Scanpix 2012) Foto: Sigrid Nygaard

Mange folk, som skræller opsparingen og optager kæmpelån for at købe uhæmmet, ved ikke, at de har en lidelse

Tusindvis af danskere lider af købemani uden at vide det. For de har meget svært ved selv at vurdere, om de er afhængige eller ej.

Det viser ny forskning fra CBS, der fastslår, at 24 procent af den gruppe af personer, som ifølge undersøgelsen skal betegnes som købeafhængige, ikke opfatter sig selv som afhængige, skriver metroXpress.

LÆS OGSÅ: Menstruation fører til mere shopping

- Købemani er en lidelse, som kan være vanskelig for personen selv at erkende. For køb er jo også en del af vores almindelige hverdag, siger Søren Skensved fra Dansk Misbrugscenter, der behandler danskere med købemani, til avisen.

- Derfor er det svært at skelne mellem, hvornår det er for meget, og hvornår det blot er, fordi man har en særlig interesse for for eksempel modetøj eller modeltog, tilføjer han.

Omtrent otte procent af de danske kvinder og to procent af deres mandlige modstykker lider af købemani, skriver metroXpress.

Søren Skensved forklarer, at shopaholics ofte udvikler et andet liv, som deres partner og nærmeste ikke kender til. Det hemmelige liv handler om at skaffe penge til at købe. Man opretter kreditkort, bruger af opsparingen eller optager lån.

- Det er typisk partner, familie og venner til en shopaholic, der ser afhængigheden, før en shopaholic selv indser det, forklarer professor Lucia Reisch fra CBS, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse.

Her viser det sig sig også, at næsten halvdelen af de personer, der betegnes som ikke-afhængige, selv mener, at de er i fare for at lide af købeafhængighed.