Modetøj og elektronik gør kloden varmere

Nye bukser og fladskærmsfjernsyn koster mere i CO2-udledning end varme, el og benzin, og shopping er den største miljøsynder i en gennemsnitsfamilie, viser en analyse fra den grønne tænketank Concito. -- Foto: Liselotte Sabroe.

Forbrug er den værste miljøsynder i en almindelig familie, viser en analyse

Imens økonomerne jubler, når danskerne svinger dankortet og slæber nye møbler, fladskærme og bukser hjem, så græder miljøet. Shopping er den største miljøsynder i en gennemsnitsfamilie. Det koster det samme i CO2-udledning at producere et par bukser som at køre 200-300 kilometer i bil.

"Normalt er det folks forbrug af el, varme og benzin, vi fokuserer på. Det interessante er, at det kun udgør cirka 17 procent af en danskers udledning. Vi udleder langt mere CO2 gennem de varer, vi køber," siger videnschef Torben Chrintz fra den grønne tænketank Concito.

En gennemsnitsfamilie udleder 19 ton CO2 om året. Concito har analyseret sig frem til, at et halvt ton CO2 går til elforbrug som lys og komfur. Til gengæld udleder hver dansker fem ton CO2 om året gennem de produkter, han køber.

"En computer eller et fjernsyn kan koste op til et ton CO2 at producere. Det er mere, end fjernsynet udleder i hele sin levetid," siger Torben Chrintz.

Ifølge FN?S Klimapanel må hver dansker om 40 år kun udlede to-tre ton CO2, hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader. Et sted, hvor man kan begynde at spare CO2, er ved at undgå at købe billig elektronik.

"Jeg har et eksempel på en computer, som har kostet et ton CO2 at producere, selvom den kun koster 3000 kroner. Desværre har vi fået det forhold til billig elektronik, at det bare er noget, som vi køber og smider ud," mener Torben Chrintz.

CO2-omkostningerne på produktionen af varer er så høje, at det ikke kan svare sig at købe nye hvidevarer eller elektronik, selvom de nye produkter er mere energirigtige.

"Det er jo meningsløst at tale om, at en ny computer har et lavt energiforbrug, når det koster et ton CO2 at producere den. Det svarer jo til en danskers samlede elforbrug i to år," fastslår Torben Chrintz.

Det er ikke kun elektronik, som belaster miljøet. En af de store syndere er modetøj. I løbet af de seneste 20-30 år er tøj blevet billigere, og synes man efter en uge alligevel ikke om blusen, kan man bare smide den ud.

"I vores analyse har vi et eksempel på en pige, som køber tøj af middelmådig kvalitet. En gang imellem smider hun så alt ud. Hvis man gør det, kommer man hurtigt til at udlede mere CO2, end en bilist udleder i sin bil," siger Torben Chrintz og opfordrer i stedet modebevidste piger til at købe kvalitetstøj, som kan holde i flere år.

Han håber, at danskerne nu får øjnene op for, at det langtfra er nok at tænke på at isolere huset og bruge energipærer. Vi bliver nødt til at kigge dybt i indkøbsposen.

"I det øjeblik forbrugerne begynder at reagere på de oplysninger, begynder producenterne også at konkurrere på at levere varer med mindst muligt CO2-udslip," siger han. /ritzau/