Kritik af luksus-slumby for turister i Sydafrika

Billede fra fra luksus-slumbyen i Sydafrika, hvor turister kan leve i slummet på den konfortable måde. Foto: YouTube

Et sydafrikansk hotel tilbyder som de første i verden et ophold i en luksus-slumby. Her kan man opleve livet i et blikskur, der dog ligger langt fra den rigtige slum. Et egoistisk selvudviklingsprojekt, mener etik-konsulent

Nu kan du også opleve, hvordan det er at leve i en slumhytte inden for et sikkert område i et privat reservat. Dette er den eneste slumby i verden, der er udstyret med gulvvarme og trådløs internetadgang.

Sådan skriver folkene bag Emoya Luxury Hotel and Spa i Sydafrika på deres hjemmeside om et nyligt tiltag på hotellet. Her bliver turister tilbudt en hytte af blik i en kunstigt konstrueret shanty town, en slumby, som ligger en times flyrejse fra Johannesburg.

Christina Busk er direktør for konsulentvirksomheden Etikos, som rådgiver virksomheder i etiske spørgsmål. Hun er stærkt skeptisk over for tilbuddet om at rejse til Sydafrika for at opleve den falske slum.

Der ligger nogle etiske udfordringer i forhold til, hvordan man betragter de mennesker, der bor i slum. Er det mennesker, man observerer eller er det dyr? Man får lidt de samme associationer, som hvis man skulle tage til Sydafrikas Kruger Park for at se på giraffer, siger Christina Busk.

Hun kan dog godt se enkelte positive aspekter i at rejse afsted som slumturist.

Der kan sagtens være noget informativt i at opleve, hvordan et liv i fattigdom udfolder sig. Og på den måde kan man måske opnå en større forståelse for verdenssamfundet. Måske ville man også vinde en interesse for at gøre en indsats for at hjælpe, fordi man får oplevelsen af, hvordan det er for andre mennesker at leve på kanten. Der er bare lige det med gulvvarme og trådløst internet, som fordrejer virkelighedsbilledet lidt i det her tilfælde.

Det er ikke første gang, slumturisme er på den etiske dagsorden. Da den Oscar-vindende film Slumdog Millionaire, der handler om livet i slumkvarterne i Mumbai i Indien, udkom i 2008, oplevede det amerikanske turistbureau Reality Tours and Travel efter det første år en stigning på 25 procent i salget af såkaldte slumture. Ture for turister, som rejser ud for at se ekstrem fattigdom i verdens slumkvarterer.

LÆS OGSÅ: Vækst i slumturisme deler vandene

I Sydafrikas falske slumby koster en overnatning for fire i en af slumbyens hytter, der er udstyret med brusere og køjesenge, 850 sydafrikanske rand, som svarer til 450 kroner. Så det er ikke kun rige turister, hotelværelserne er henvendt til.

Selvom der ikke lever fattige mennesker på hotellets grund, mener Christina Busk alligevel, at det er en problematisk udstilling af de forhold, som millioner af mennesker lever under i Sydafrika.

Jeg kunne forestille mig, at det er for folk, der grundlæggende er nysgerrige om, hvordan det er at leve i fattigdom. Men det bliver et egoistisk selvudviklingsprojekt. Så har man sprunget i faldskærm eller paraglidet, og nu kan man så prøve at leve i fattigdom. Det bliver nærmest turismens endestation, og det lyder næsten som en joke eller som noget, man har sat op for sjov. På en måde er det lidt grotesk, at man laver sådan et safarikoncept: Nu med mennesker, siger Christina Busk.

Se video fra luksus-slumbyen nedenfor