En tredjedel af verdens mad bliver spildt

En tredjedel af den mad, der produceres på verdensplan, smides ud. - Foto: .

En tredjedel af alle verdens fødevarer bliver spildt, hvilket årligt svarer til cirka 1,3 milliarder ton mad.

Det globale madspild er enormt, og det er særlig slemt i Vesten, hvor der hvert år går mad til spilde, der svarer til cirka 100 kilo pr. person.

Det viser en ny rapport fra FNs Fødevareorganisation (FAO), som blev præsenteret tirsdag på den store internationale kongres Save Food! i Düsseldorf.

Rapporten konkluderer, at en tredjedel af alle verdens fødevarer bliver spildt, hvilket årligt svarer til cirka 1,3 milliarder ton mad.

LÆS OGSÅ: Mad fra skraldespanden kunne mætte tusinder

Klaus Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, er ikke overrasket over denne globale konklusion, skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.

"Det er også det, som andre rapporter og udtalelser fra personer, der ved noget om det her, er kommet frem til, så på den måde virker det realistisk. Pointen er, at det er alt for højt, og at vi skal gøre noget ved det," siger han til netmagasinet.

TEMA PÅ ETIK.DK: Forbrug

Rapporten konkluderer også, at madspild er klart størst i den vestlige verden, og at et af de væsentligste led i spildkæden er forbrugerne.

Vestlige forbrugere i Europa og Nordamerika er således helt oppe på et madspild på 95-115 kilo pr. indbygger, mens indbyggere i større dele af Afrika og Sydøstasien spilder seks til 11 kilo mad pr. indbygger.

Ifølge et notat fra Fødevareøkonomisk Institut spilder danskerne mad for cirka tre milliarder kroner om året. Landbrug & Fødevarers beregninger når dog frem til et facit over danskernes madspild på hele 16 milliarder kroner årligt.

LÆS OGSÅ: Debat: Vi har et fælles ansvar for at undgå madspild

"For det første er alle deres tal uden moms og afgifter. For det andet har de kun taget de store ting som kød, mejeriprodukter, korn og frugt og grønt med, mens de har udeladt emner som fiskeprodukter, krydderier og alle sukkervarer som kager, desserter og lignende. Endelig er priserne undervurderede i forhold til, hvad forbrugerne oplever," mener Klaus Jørgensen.