Danskerne køber mest økologisk

Grøntsager, frugter i økologisk gårdbutik på Esrum Møllegård med Ø-mærket. Foto: Torben Christensen

Stadigt flere og flere køber økologisk.

Stadigt flere forbrugere verden over lægger usprøjtede frugter og grøntsager dyrket uden kunstgødning ned i indkøbskurven. Dermed fortsætter økologien sin globale fremgang i både areal og økonomisk værdi.

Det viser netop offentliggjorte tal fra den verdens-omspændende økologiorganisation IFOAM. Tallene blev offentliggjort i går på verdens største økologimesse, BioFach i Nürnberg. Tallene bygger på oplysninger fra 160 lande.

Trods den internationale finanskrise steg omsætningen af økologiske produkter verden over med fem procent til cirka 296,5 milliarder kroner i 2009, viser de nye tal. Siden 2000 er der dermed sket en global tredobling af økologiens værdi. De største økologiske markeder findes i USA, Schweiz og Frankrig.

Til gengæld er danskerne verdens bedste, når det gælder det økologiske forbrug pr. indbygger. Ingen andre bruger så mange penge på økologisk mad som danskerne. Og den økologiske verdensrekord giver de danske økologiske virksomheder nogle enestående eksportmuligheder, lyder vurderingen fra Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening:

"Danmark har verdens mest udviklede marked for økologiske fødevarer. Derfor er virksomhederne godt klædt på til at tage udfordringerne på de internationale markeder. Vi er en generation foran de andre lande og har løst mange af de problemer, som man står over for andre steder."

/ritzau/