Danskerne foretrækker at leje og låne frem for selv at eje

Delebilkonceptet er blevet mere udbredt på grund af finanskrisen Foto: Rune Johansen Denmark

Den økonomiske krise og internettets mulighed for at få logistikken på plads er årsagen til, at flere dropper ejerskabet af alt fra bilen til vaskemaskinen

Hvorfor investere i dyre ejendele som biler, boliger eller vaskemaskiner, når man kan leje, lease, deles om eller abonnere på dem?

Sådan tænker flere og flere danskere. Tendensen med kollektivt forbrug er stigende på en lang række områder fra delebiler til hårde hvidevarer.

Mange vil hellere have adgang end eje, fordi det er mere fleksibelt og bekvemt. Desuden vil vi gerne være fri for besværet og udgiften ved at holde tingene ved lige og siden skulle skille os af med dem igen, siger fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen.

Han står sammen med kollegaen Niels Bøttger-Rasmussen fra Instituttet for Fremtidsforskning bag den nyligt udgivne rapport Fri os fra at eje, der bliver præsenteret på tirsdag i Bruxelles og ugen efter i Danmark.

Rapportens påstand bliver bekræftet af flere danske virksomheder. Danske delebilsordninger er det seneste år vokset mellem 20 og 25 procent på landsplan, melder Knud Henrik Strømming, formand for brancheforeningen Danske Delebiler. Også delebilsordningen LetsGo, som primært holder til i København og Aarhus, har ifølge direktør Bjarke Fonnesbech oplevet en vækst på 20 procent det seneste år. I alt råder ordningerne over cirka 300 delebiler og har 7000 medlemmer.

LÆS OGSÅ: Krisebevidste danskere giver mindre til genbrug

Som noget nyt foretrækker mange velhavende nu at leje deres boliger i stedet for at købe. Efterspørgslen på lejeboliger til over 15.000 kroner om måneden er på et år steget med 133 procent. Det viser en opgørelse, som Danmarks største udlejningsportal, Boligportal.dk, har lavet. Lejebolig.dk, en anden af landets store lejeboligportaler, melder om samme tendens med en fordobling det seneste halve år af udlejede lejligheder til over 10.000 kroner i månedlig leje.

Der er sket en holdningsændring fra, at lejeboliger er for de mindrebemidlede, til i dag hvor vellønnede med fordel også kan leje frem for at eje, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk.

Lejdirekte, som udlejer hårde hvidevarer til private, har de seneste to år oplevet en stigning på 20 procent. Mens Leasy, landets største udlejer af hårde hvidevarer til private, melder om stabil fremgang.

Der er stor fokus på privatøkonomien. Folk er bange for at stå med service og reparationer. Så vil de hellere leje, siger Peter Fredsted, direktør for Lejdirekte.

I Odense har et koncept med udlejning af cykler til byens pendlere med tilhørende stativ på togstationen stor succes. Kim Axelsen, som står bag projektet, melder om stort set udsolgt.

I første omgang er tendensen drevet frem af krisen, der har varslet en tilbagevenden til økonomisk sund fornuft og bæredygtighed, men Klaus Æ. Mogensen mener, den stikker dybere end som så, idet internettets immaterielle verden har indflydelse på, hvordan vi i dag tænker om noget så materielt som ejerskab.

Underholdningstjenester og elektroniske opslagsværker har fået vores øjne op for, at adgang til service er vigtigere end at eje genstandene selv, siger han.