Turister bør presse rejsebureauer til grønnere rejser

MED AFSTEMNING Om 20 år vil turisme på verdensplan ifølge FN være fordoblet. Det sætter store krav til den enkelte turists ansvarlighed. Men det kan være lettere sagt end gjort at holde ferie miljømæssigt forsvarligt, mener Gitte Seeberg

Frodig regnskov, palmestrande, koralrev, safari og eksotiske kulturer. Flere og flere foretrækker Afrika og Asien som deres rejsedestinationer. Det er også skønne steder med rig mulighed for oplevelser og afslapning. Og for tiden bugner rejsekatalogerne med ferietilbud, da sommerferien står for døren.

Men der er god grund til at overveje, hvortil turen skal gå. Turisme er på en gang verdens største og hurtigst voksende industri. Ifølge FNs turismeorganisation UNWTO vil turisme på verdensplan fordobles over de næste 20 år. I år 2030 vil antallet af internationale ankomster runde 1,8 milliarder om året. Det er selvfølgelig en udvikling, der vil gå endnu mere ud over klimaet og øge presset på naturen, hvis vi ikke tænker os om.

LÆS OGSÅ: 5 tip til den forureningsfri ferie

Så vi skal blive bedre til at rejse mere ansvarligt især, når tallene viser, at det er de eksotiske destinationer langt væk, der vinder frem som foretrukne feriemål. En enkelt flyrejse til den anden side af kloden udleder nemlig ligeså meget CO2, som en gennemsnitsdansker bruger på et halvt år. Og turismens miljømæssige konsekvenser har nogle steder betydet, at områder er blevet tørlagte for at skaffe vand til hoteller, swimmingpools og golfbaner. Mangroveskove er blevet ryddet for at lave strande. Og spildvand fra hoteller er blevet ledt ud i floder eller i havet i nærheden af skrøbelige koraller. Men det er ikke kun naturen, der betaler, når vi som turister tager på opdagelse. Det sker også på bekostning af lokalbefolkningen, hvis de ikke får del i turisternes penge, da de primært går til de udenlandske turarrangører.

Alt det kan vi dog komme udenom ved at vælge en grønnere rejseform. Der er masser af muligheder, der spirer frem i disse år. Faktisk vokser økoturisme hurtigere end traditionel turisme. Det er gode nyheder for naturen og de lokale befolkninger. For eksempel kan man tage til Fransk Guyana og se de flotte havskildpadder, der langsomt har fået det bedre, fordi det blandt andet er lykkes at holde de mennesker væk fra strandene, der stjæler skildpaddernes æg. Der er opført et skildpaddecenter, hvor turister kan læse alt om de flotte dyr, og der er overnatningsmuligheder på et af hotellerne i nærheden af centeret.
|
Det er et godt eksempel på, at man kan tage på ferie og få en flot naturoplevelse og samtidig støtte centeret, arbejdet med at redde skildpadderne samt de lokales økonomi. En anden mulighed er at tage til Koraltrekanten og se på hvalhajer. WWF har i en række år arbejdet sammen med de lokale fiskere om at blive gladere for de flotte dyr. Fiskerne har tidligere været irriteret på dem, fordi de satte sig fast i fiskenettene. Men nu har de fundet ud af, at de kan tjene penge på at vise dem frem i stedet for at være irriteret på dem.

Som en tredje mulighed er der Vietnam. I Cat Tien-nationalparken er der for nylig bygget et stort traditionelt langhus. Dermed har turister fået et nyt overnatningsalternativ, som giver mulighed for at komme helt tæt på naturen, og som samtidig er med til at forbedre lokalbefolkningens økonomi. Ved at vælge denne rejseform kan vi holde en god ferie og samtidig være ansvarlige, når vi gerne vil langt væk hjemmefra.

Der er også ved at komme gode takter i flyindustrien, så vores transport frem og tilbage imellem hjem og feriemål kan foregå mere ansvarligt. I løbet af de seneste år er selskaberne begyndt at konkurrere om, hvem der kan skære mest i CO2-forbruget. Det gør SAS for eksempel, som har sat et mål om at nedbringe forbruget af CO2 med 20 procent inden udgangen af 2015 i forhold til forbruget i 2005. Og der er andre gode tiltag i branchen såsom grønne landinger, at fylde biobrændstof i tanken, reducere flyets vægt og nedbringe vandmængder og madspild.

De grønne rejseformer er på vej frem, og som forbrugere kan vi være med til at forstærke de positive tendenser i turistbranchen og flyindustrien ved at vælge de mere ansvarlige og grønne destinationer, transportformer og rejsearrangører.

I WWF Verdensnaturfonden har vi lavet frem gode råd til den grønne rejse:

1) Overvej et rejsemål, der ikke ligger alt for langt væk hjemmefra. Hvis du alligevel vælger at rejse langt, så bliv hellere lidt længere tid frem for at rejse langt væk flere gange om året.

2)
Vælg den mest klimavenlige rejseform. Tag for eksempel toget eller bussen frem for flyet. Hvis flyveturen er uundgåelig, så køb CO2-kvoter. WWF anbefaler Gold Standard.

3) Bo med omtanke. Vælg et hotel, der sætter en høj genbrugsstandard og ét, der bruger lokale og energieffektive produkter. Undersøg desuden om strømmen kommer fra bæredygtige energikilder som vind eller sol.

4)
Støt op om en turarrangør, der sikrer en indkomst til lokalbefolkningen, og som er med til at passe på den lokale natur.

5) Tag ikke truede dyr med hjem i kufferten. At købe horn fra næsehorn eller skildpaddeskjold kan sætte arters overlevelse på spil. Det er også ulovligt, og hvis du bliver taget i tolden bliver det med god grund rigtig dyrt.

At leve op til disse krav kan desværre være lettere sagt end gjort, blandt andet fordi rejsebureauerne ikke er dygtige nok til at oplyse om, hvilke hensyn de tager til miljø og lokalsamfund. Og der findes stadig ingen bredt anerkendte certificeringsordninger for økoturisme. Det kan selvfølgelig undre, ikke mindst når man sammenligner med andre store virksomheder, der ofte ganske udførligt offentliggør deres klimapolitikker. Det giver et billede af en branche, hvor miljø og ansvarlighed ikke ligger tilpas højt på dagsordnen.

Det burde ellers være sund fornuft for, hvis rejsebranchen og turismen ødelægger naturen, vil der til sidst hverken være nogen rejsebranche eller nogen turisme, fordi alt det spændende, vi gerne vil opleve, langsomt er blevet ødelagt.

Men udviklingen er i gang, og som forbruger kan vi presse på med vores spørgsmål og pengepungen der, hvor det er muligt at støtte op om den grønnere rejseform. Og ved at følge de fem gode råd er man kommet lidt bedre på vej til at holde en mere ansvarlig og grøn ferie.