Top 10: Disse lande er årets mest etiske rejsemål

Det etiske aspekt af ferien er vigtigt for hver femte dansker, viser repræsentativ undersøgelse. Foto: .

Østater og latinamerikanske lande er blandt ny top 10-kåring over årets mest etiske rejsemål. Etikken er vigtig for hver femte turist, viser undersøgelse, men pengene spiller alligevel en større rolle

Når kufferten pakkes, og rejsen for mange danskere går til varmere himmelstrøg, følger den etiske bevidsthed med i kufferten hos stadig flere.

Det etiske aspekt spiller en rolle for hver femte dansker, når de skal vælge feriemål. Det viser en undersøgelse, som rejsearrangøren Apollo har foretaget sammen med Kompas Kommunikation blandt 1500 danskere.

Så stor har interessen aldrig været tidligere, lyder det fra Apollo, der selv mærker en større efterspørgsel og interesse på området.

LÆS OGSÅ: Sådan forbereder du dig på feriens etiske dilemmaer

Men hvordan vælger man så et etisk rejsemål? Og hvilke kriterier skal man vælge ud fra?

Det forarbejde har frivillige gjort på hjemmesiden ethicaltraveler.org, der har kåret de 10 mest etiske rejsemål for 2012 baseret på, hvordan de enkelte lande løbende udvikler sig i forhold til miljøbeskyttelse, menneskerettigheder og social retfærdighed i udviklingslande.

De 10 lande kan ses i boksen til venstre.

Da landene er lige rangeret, findes der ikke en absolut vinder, men ser man over hjemmesidens seneste fem kåringer, ligger Argentina i front. Det sydamerikanske land er repræsenteret på samtlige fem lister, stærkt efterfulgt at Chile og Costa Rica, der hver er noteret fire gange.

LÆS OGSÅ: Kan man være turist i en diktaturstat?

Bahamas, Mauritius og Serbien er de nye lande på årets liste, hvor flere lande er siet fra top 10-listen på grund af det, hjemmesiden kalder "homofobiske love".

Mauritius roses for verdens anden bedste luftkvalitet og for høj social velfærd, mens Serbien gør sig bemærket ved at bygge fem nye vandkraftværker på miljøområdet og for at anholdte to berygtede krigsforbrydere, Ratko Mladic og Goran Hadzic.

Bahamas roses blandt andet for at forbyde hajfiskeri.

LÆS OGSÅ: Verdensnaturfonden: Turister bør presse rejsebureauer til grønnere rejser

De latinamerikanske lande scorer generelt høje point på ligestilling.
Argentina scorer for eksempel høje point for en "meget høj human udvikling" samt for at være det første latinamerikanske land, der lovliggør ægteskaber med to personer af samme køn.

Costa Rica gør sig bemærket for at have vedtaget "banebrydende ligestillingspolitik", som giver kvinder mere social beskyttelse, økonomisk selvstændighed og politisk deltagelse.

LÆS OGSÅ: Forbrugerrådet: Tag på færre men længere rejser

Østaterne er desuden stærkt repræsenteret på listen med Bahamas, Dominica, Mauritius og Palua, hvilket især skyldes deres miljøpolitik. Måske fordi de vil være nogle af de første, der bliver berørt af klimaforandringerne.

Selvom det etiske aspekt af rejsen spiller en større rolle for mange, er prisen alligevel vigtigere for størstedelen. Ifølge undersøgelsen fra Apollo spiller det en rolle for tre ud af fire.