Etik i sommerlandet

Sådan spolerer du nemt og enkelt din ferie med mobilen

Hvorfor i alverden skal man samle hele familien omkring en hyggelig gang Ludo eller Besserwisser i ferien, når nu der er så mange en-mands-spil på mobiltelefonen, spørger Anne Glad. Foto: Mads Jensen

I ferien risikerer vi at stresse af fra den evige digitale informationsstrøm og blive udsat for skønne oplevelser og gode samtaler med familie og venner. Men fat mod – så galt behøver det ikke at gå

Sommerferie uden mobiltelefon er den sikre vej mod kedsomhed. Uden mobilen risikerer du simpelthen at sidde og glo tomt ud i luften uden noget at beskæftige din hjerne med.

Nok skal ferien bruges til at slappe af, men der er vel grænser for, hvor megen afslapning et menneske har brug for? Kommer du alt for langt ned i gear, bliver det blot hårdere at starte igen efter ferien.

Livsstilsekspert og strategisk direktør Anne Glad, som hver sommer holder ferie uden mobiltelefon og internet, giver her en række råd til, hvordan du effektivt spolerer din ferie med mobilen.

Tjek dækning

Sørg for allerede inden du tager hjemmefra at sikre dig, at der er god dækning for mobilen i det område, du skal holde ferie i. Dernæst skal du tjekke omkostningerne på datatrafikken. Især hvis du er i udlandet, kan det koste en formue, men heldigvis står flere teleskaber klar med nye lave priser på den slags. Glipper alt andet, så sørg for, at der er wifi inden for rækkevidde, og undlad at bevæge dig uden for hotellet eller sommerhusgrunden. Der er alt for mange store oplevelser på mobilen, som du ellers går glip af, når du går på sightseeing eller udflugter ud i sommerlandet.

Tag arbejdet med på ferie

Sørg for at din mobil er sat op, så du kan tjekke mails på den. Du kan hurtigt komme til at gå glip af vigtige nyhedsbreve eller spændende spam, hvis du ikke tjekker din arbejdsmail hver time. Selvom det er oplagt at ringe til dig, hvis der sker noget virkelig vigtigt, er det jo ikke sikkert, din chef eller dine kunder kommer i tanke om det.

Dokumenter alle måltider

Der er ikke noget ved at opleve noget skønt, hvis dine venner ikke opdager det. Sørg for at gennemfotografere ethvert måltid (og alt andet, der er behæftet med en vis prestige i dine venners øjne) og del flittigt disse fotos på facebook og Instagram. Husk endelig at tjekke hvert femte minut hvor mange likes dine feriebilleder har fået siden sidst. 

Hav mobilen ved din side hele tiden

Læg aldrig mobilen væk. Hav den på middagsbordet, i bilen, i sengen og på toilettet. Du kan aldrig vide, hvornår der kommer en besked. Og svarer du ikke inden for nogle få minutter, kan du hurtigt være uden for fællesskabet. Du er i kontakt med hundredevis af mennesker via mobilen, mens de mennesker, du holder ferie med, kun udgør nogle få procent af din omgangskreds. 

Undgå at gå i vandet

Badning og teknologi er en dårlig kombination. Sørg derfor at blive på stranden, så du ikke skal slippe din mobil af syne i nødigt lang tid. Det minimerer også risikoen for vand i ørerne, krabbenap, brandmænd og andre overvældende naturoplevelser. 

Drop brætspillene med familien

Hvorfor i alverden skal man samle hele familien omkring en gang Ludo eller Besserwisser, når nu der er så mange en-mands-spil på mobilen? Candycrush, Farmville og lignende apps (programmer til mobiltelefon, red.) sikrer, at alle spiller præcis det, de helst vil, og ingen kommer op at skændes om, hvem der har vundet. 

Send samme sommer-sms til alle

Send samme ”God sommer-hilsen” til samtlige mennesker i din kontaktbog. På den måde kaster du 117 liner ud i det store sms-hav, og så kan du glæde dig over de mange pligt-svar, du får tilbage i løbet af ferien.

Brug Google og slip for spændende diskussioner

Kan du huske i gamle dage, hvor man brugte timevis på at diskutere et givent emne?

Nu kan du let og hurtigt afslutte enhver samtale ved at google dig frem til svaret med det samme ved hjælp af mobilen. 

Glem da du selv var teenager 

Sørg for at der gælder præcis de samme mobilregler for dine børn, som for dig selv. Bare fordi de er vokset op med en mobiltelefon i hånden, har de jo ikke nødvendigvis andre onlinebehov, end du selv har.

Teenagere har ikke mere behov for at være i kontakt med deres venner end voksne har. Glem hvordan du selv havde det, da du var på tre ugers sommerferie med dine forældre. Så er feriehyggen sikret.

Nu drager jeg ud i ferielandet. Der er desværre hverken mobildækning eller wifi på det bjerg i Italien, hvor jeg hvert år ferierer. Men jeg tænker, at jeg overlever?

God sommer!

Anne Glad, strategisk direktør, envision