Penge forenkler tilværelsen

”Jeg forsøger at have en høj moral i mit arbejde som skuespiller, siger Lars Mikkelsen. – Foto: .

Vi skal turde drømme og holde op med at tænke på, hvad der bedst betaler sig, mener skuespiller Lars Mikkelsen, der er aktuel i teaterstykket Dæmoner

Hvad er det største etiske problem i dag?

At vi er forfaldne til at holde op med at drømme. De fælles drømme og visioner for, hvor vores samfund skal hen, har svære kår i det øjeblik, de ikke kan betale sig økonomisk. For eksempel har folkekirken svært ved at få besøgende, for det er ikke rentabelt at gå i kirke. Men det er ikke det samme som, at vi ikke har brug for det.

LÆS OGSÅ: Skal jeg tie stille med min faglige viden?

Synes du, etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Der er megen debat i medierne om etik og moral, men den knytter sig hele tiden til en økonomisk og reel verden. Inden for blandt andet forsorgen og skolesystemet er det økonomien, der styrer, om vi tager os af hinanden. Man taler ikke om, hvad der er behov for, og hvordan vi bedst tager os af vores næste. Det hele gøres op i, hvad der er råd til, og hvad der betaler sig bedst. Det er et skred i diskussionen om etik. Selve det, der hedder det åndelige aspekt ved etik og moral, mener jeg, vi beskæftiger os for lidt med.

I verdenshistorien har vi på skift haft perioder, hvor vi har været visionære og dernæst været rationelle. Og lige nu befinder vi os i en tid, hvor vi er opslugte af, hvad der er rentabelt. Etikken er ført ud på et værdiløst og snævert spor, hvor vi ikke har det teologiske og filosofiske aspekt med. I virkeligheden er de store spørgsmål dybt besværlige, men vi kan bare ikke flygte fra dem. De er en del af vores eksistens, og det kan penge ikke forenkle.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

I mit arbejde som skuespiller forsøger jeg at have en høj moral. Jeg står ofte i etiske dilemmaer i forhold til, hvad der afgrænser det at være skuespiller. Når jeg bliver tilbudt et reklamejob, er det et etisk dilemma for mig, om jeg skal sige ja til det. Det giver rigtig mange penge og tager kun en enkelt dag, men jeg synes, det udfaser skuespilbegrebet.

For mig er skuespillet større og mere end penge og et produkt. Det er ikke sådan, at jeg opfatter mig selv som en præst, der forkynder, men det er et livsprojekt, som jeg gerne vil putte så meget mening i som overhovedet muligt. De økonomiske incitamenter har det med at fra-tage skuespiljobbet dets indhold.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Det var, da jeg for et par år siden var i Kenya under optagelserne til filmen Kidnappet og besøgte slumområdet Kibera. Det var en stor udfordring at vende ryggen til de fattige efter endt arbejde. Det var et etisk dilemma, for jeg vidste jo godt, at jeg skulle hjem til Danmark og familien. Jeg kunne ikke hjælpe dem alligevel, men jeg fik lyst til at rykke mit liv op med rode for at blive der og hjælpe dem.