Stine Bosse: Politisk tunghørhed over for klimaet er tidens største etiske dilemma

Klimaforandringerne er tidens største etiske dilemma mener erhvervsleder Stine Bosse, der er tidligere koncernchef hos forsikringsskabet Tryg Vesta (arkivfoto). Foto: Per Morten Abrahamsen Denmark

ETIK JULE-SERIE: Politikerne tænker alt for ofte i kortsigtede her-og-nu-løsninger og bekymrer sig ikke nok om klodens altoverskyggende problem: klimaforandringerne. Det mener erhvervsleder Stine Bosse.

Etik.dk spørger i løbet af december en række markante personer om, hvad der bliver næste års største etiske dilemma. I dag svarer erhvervsleder Stine Bosse:

Hvad synes du er det vigtigste etiske dilemma at løse i 2013?

Det største etiske dilemma er et, der har tegnet sig på himmelen de seneste år, og som bestemt ikke er blevet mindre. Nemlig dilemmaet om de mange kortsigtede løsninger, som politikerne træffer på grund af finanskrisen, i stedet for at fokusere på langsigtede løsninger af klodens altoverskyggende problem: klimaforandringerne.

Jeg er fuld af respekt for de folk, der falder ud af arbejdsmarkedet og derfor skal have hjælp. Men politiske løsninger som akutpakker lignende tjener kun meget korte formål og tager ikke i tilstrækkelig grad hensyn til de langsigtede problemstillinger.

I dilemmaet gemmer der sig masser af muligheder for at kombinere klimavenlige tiltag med at skabe nye arbejdspladser og dermed slå to fluer med et smæk. Men ulykkeligvis er der politisk tunghørhed over for klimaproblemerne, fordi alle sidder med snuden begravet i her-og-nu-problemstillinger og har svært ved at kigge op og få et større perspektiv på tingene. Det, mener jeg virkelig, er et meget stort problem og et stort etisk dilemma.

Andre artikler i serien:
- USA-korrespondent: Førerløse dronefly kan føre til skødesløs krigsførelse
- Rigshospitalets direktør: Organdonation er tids største etiske dilemma
- Røde Kors-chef: Hvilke krigsofre skal hjælpes først?

Hvorfor er netop det dilemma vigtigt at løse?Jeg har personligt den store fornøjelse at have tre børnebørn, som skal blive voldsomt gamle, hvis statistikkerne holder. Pigerne skal vist blive 100 år, og drengene omkring 95. Når jeg tænker på dem, er jeg oprigtigt urolig for, hvordan verden ser ud, når de bliver ældre. Hvordan vores klima ser ud, og hvad der er tilbage af jordens ressourcer. Der er virkelig nogle alvorlige problemstillinger her.

Al forskning og fakta fortæller os, at der er kortere og kortere tid til point of no return tidspunktet, hvor det er for sent at vende om. Derfor skal vi handle nu og handle alvorligt. I Danmark har vi stadig nogle enestående muligheder for at gøre en forskel. Vi er et lille, akademisk samfund fuld af veluddannede mennesker, som rent faktisk har lyst til at handle på og løse de her problemer. Tænk bare, hvor mange mennesker, der har fået monteret solcelleanlæg og så videre. Der er faktisk et ønske om selv at gøre noget for klimaet. Så jeg synes, vi skulle til at tænke i mere revolutionære og markante forandringer, som både kan forbedre klimaet og virke som inspiration til de øvrige europæiske lande.

Hvordan synes du, dette etiske dilemma skal løses?

Jeg tror, der skal meget store indsatser til. Vi skal se på alt fra, hvordan vi indretter vores transport til vores forbrug. Det bidrager i høj grad også til problemet. Vi køber langt mere tøj og mad, end vi har brug for, og så smider vi det væk bagefter. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan ændre det mønster. Om vi for eksempel kan blive bedre til at reparere ting, så de ikke bare skal smides ud. Det er der i øvrigt også arbejdspladser i. Så på den måde kan man for eksempel slå flere fluer med et smæk.