Sprøjte skal hindre levendefødte aborter

Fagfolk mener, at det er etisk forsvarligt at tilbyde forældre at sprøjte saltvand ind i barnets hjerte for at slå det ihjel før fødslen. - Foto: stock.xchng

Sene provokerede aborter viser nogle gange tegn på liv i flere timer efter aborten. Derfor er det etisk forsvarligt at tilbyde forældre at sprøjte saltvand ind i barnets hjerte for at slå det ihjel før fødslen, mener fagfolk

Det er ikke sikkert, at fremtidens sene provokerede aborter vil vise tegn på liv, når de kommer ud af mors mave. I dag bliver der nogle gange aborteret en lille pige eller dreng, som trækker vejret, og kommer med små spjæt i op til tre og en halv time efter fødslen. Det sker ved de sene aborter, hvor barnet på grund af svære handicap ikke er levedygtigt, og døden er uundgåelig.

Men det kan undgås ved at sprøjte saltvand ind i fosterets hjerte, mens det er i maven, så det lille foster får hjertestop og er dødt ved fødslen. Den teknik er udbredt i både Sverige og England, og også dansk lov tillader den.

I 2006 blev der på danske hospitaler foretaget 192 sene provokerede aborter i uge 19 eller senere. Hvis barnet lever efter aborten, opfordres forældrene til at holde det, indtil barnet dør. Men ifølge flere burde forældrene have tilbuddet om en saltvandssprøjte. Det mener blandt andre Helle Meinertz, leder af Fertilitetsklinikken på Hvidovre Hospital og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Man giver en stærk saltopløsning i hjertet på barnet, og så vil hjertet ikke slå, og barnet vil ikke gispe eller vise livstegn, når det kommer ud. Det mener jeg er etisk forsvarligt. Det er en stærk oplevelse og en ulykkelig situation for forældrene, og derfor må det altid være op til dem, hvad der skal ske, siger Helle Meinertz.

Hun mener ikke, at der er tale om nogen form for aktiv dødshjælp.

Det er ikke mere aktiv dødshjælp, end at man i forvejen har valgt at abortere fosteret. Det er besluttet, at det ikke skal leve, siger hun.

Sekretariatschef Michael Esmann fra Landsforeningen til Støtte ved Spædbarnsdød mener, at en læge altid må vurdere, om fosteret skal fratages liv med sprøjten.

Det er et etisk dilemma. Men da forældrene i forvejen har truffet det svære valg at få en abort, kan det ikke være dem, der skal tage beslutningen om at slå barnet ihjel. Når man bærer en hvid kittel, må man også tage det ansvar, der følger med, siger han.

Også overlæge Morten Lebech fra Herlev Hospital mener, at saltvandsindsprøjtningen kunne være en mulighed.

For nogen forældre kunne det være en idé at skåne dem for at se barnet sove ind. Men det er sjældent et problem, og vi har rigtig gode erfaringer med, at forældrene selv holder barnet. Og vil de ikke det, observerer personalet det på en respektfuld måde, siger han.

Han understreger, at det på Herlev Hospital sker yderst sjældent, at aborterne viser tegn på liv. For lægerne giver en stærk stikpille, som får livmoderen til at trække sig sammen og sætte fødslen i gang. Derfor bliver iltforsyningen mindre, og fosteret dør.

Skejby Sygehus i Århus har i mange år haft et hold af læger, sygeplejersker og jordmødre, som tager sig af forældrene både før og efter aborten. Overlæge Olav Bjørn Petersen vurderer, at der på Skejby Sygehus årligt er op mod 75 sene aborter efter uge 14, hvoraf en fjerdedel viser livstegn. Han har ikke tænkt sig at gøre saltvandsindsprøjtningen til et tilbud.

Vi har rigtig gode erfaringer med, at forældrene holder barnet og sørger over det liv, som de skal miste. Jeg tror ikke, at forældrenes sorg bliver mindre ved at slå barnet ihjel før fødslen, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk