Flere kvinder får fosterreduktion

En kvinde, der er gravid med mere end to fostre, kan uden særlig tilladelse få reduceret antallet af fostre inden 12. uge, og det får cirka 10 kvinder gjort hvert år. - Foto: stock.xchng

Kvinder, der er gravide med mere end et barn, vælger i stigende grad at få reduceret antallet af fostre med en sprøjte, der giver fosteret hjertestop. Medlem af Det Etiske Råd mener, det er et stort problem og vil have undersøgt grunden til stigningen

Kvinder vælger i stigende grad at få en fosterreduktion, hvis de er gravide med mere end ét barn. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der sidste år blev givet 25 tilladelser til kvinder, der ønskede at få reduceret antallet af fostre efter abortgrænsen i 12. uge. I 2004, hvor man begyndte at registrere fosterreduktioner, fik kun ni kvinder afbrudt et fosters liv efter abortgrænsen.

En del af reduktionerne udføres ved trillinger sidste år var der 23 trillingefødsler. Men antallet af trillingefødsler kunne være højere, hvis ikke der var så mange fosterreduktioner. Når lægerne afbryder et fosters liv, sker det på grund af misdannelser på fosteret eller fare for kvindens eller fostrenes helbred. Derfor slår man et foster ihjel ved at føre en saltvandssprøjte gennem den gravides maveskind ind i fosterets hjerte, der derefter holder op med at slå.

Graviditeter med flere fostre kommer ofte i kølvandet på fertilitetsbehandling. Og stigningen skyldes blandt andet, at der i dag er flere nakkefoldsscanninger, og derfor opdages flere fostre med misdannelser, vurderer blandt andre overlæge Niels Uldbjerg ved Skejby Sygehus i Århus.

Ifølge ham er det ikke et problem, at flere kvinder får fjernet et af deres fostre. Han mener tværtimod, at det burde være en mulighed også at reducere tvillinger til kun et foster. Før loven blev ændret i 2004, var det også muligt, men da tvillingegraviditeter ikke længere vurderes at være farlige for moderen eller fostrene, kræver det nu en særlig tilladelse. Det er et problem, mener Niels Uldbjerg.

I mit hoved er fri abort og fosterreduktion det samme. Man slår liv ihjel i begge situationer. Hvis en kvinde er gravid med tvillinger, kan hun ifølge loven slå begge fostre ihjel inden 12. uge. Men hun kan ikke vælge at slå kun den ene ihjel før 12. uge. Det er ulogisk, for man slår et foster ihjel i begge tilfælde. Jeg har oplevet kvinder gravide med tvillinger, der har fået abort, men som ville have valgt fosterreduktion, hvis det var muligt, siger han.

En kvinde, der er gravid med mere end to fostre, kan uden særlig tilladelse få reduceret antallet af fostre inden 12. uge, og det får cirka 10 kvinder gjort hvert år.

Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, er ikke enig i, at fosterreduktion burde være tilladt ved tvillinger. For det betyder, at man begynder at skræddersy forældreskabet, mener hun.

Jeg tror, folk overvurderer det ukomplicerede og automatisk lykkelige ved kun at have ét foster i maven og undervurderer de komplikationer, savn og psykiske problemer, der er ved fosterreduktion, siger hun.

Også Peter Øhrstrøm, professor, dr. scient og medlem af Det Etiske Råd, er uenig i, at fosterreduktion skal være tilladt ved tvillinger medmindre kvindens liv eller helbred er i fare. Han mener desuden, at det er et stort problem, at flere kvinder får foretaget indgrebet.

Det er altid frygteligt, når man tager et fosters liv både i forhold til livet og det par, der må igennem det. Det er noget, vi bør tage meget alvorligt, og vi må have undersøgt, hvad grunden til stigningen er, siger Peter Øhrstrøm.

Både han og Lillian Bondo mener, at sundhedsteknologien har rykket grænserne, så der i dag er al for stor fokus på at få det perfekte lille menneske.

Det betyder, at vi får et tab af mangfoldighed. Det er et problem, for mangfoldigheden er med til at gøre livet rigt, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk