Seebergs nytårsforsæt: 2016 skal være et grønt år

Gitte Seeberg, generalsekretær for den danske afdeling af WWF Verdensnaturfonden. Tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti (K), medstifter af partiet Ny Alliance. Foto: Ulrik Jantzen

2016 skal være et grønnere år end 2015 var. Med sammenhold og kampgejst kan vi opnå flere resultater til gavn for kloden – og os selv. Vær selv en del af det, skriver Gitte Seeberg

Lyder det for optimistisk at ønske sig en bedre verden i 2016? Næ, egentlig ikke, hvis vi ser på året der gik.

2015 blev et skæbnesvangert år for alt grønt og bæredygtigt i Danmark. Vi trak os tilbage på klimaområdet, erhvervshensyn vandt over naturhensyn, og selvom vi er et rigt land, så sparede vi historisk mange penge på udviklingsbistanden.

Mit nytårsønske handler ikke kun om slankekure og en mere fit hverdag – der er brug for mere end det. Vi må alle give vores til at gøre verden til et bedre sted at være. Et sted, hvor vi skaber flere grønne arbejdspladser, giver naturen lov til at spire og tager vores del af ansvaret for de mange millioner af fattige mennesker i verden, der jo også er en del af løsningen på klodens klima- og naturkatastrofer.

Der er mange negative ting at sige om året, der gik, men lad os gøre os selv den tjeneste at se fremad, fokusere på muligheder, håb og samarbejde frem for at lade os begrænse af de tunge skyer, der lå over store dele af Danmark i 2015.
 
2016 er kun nogle dage gammelt. Lad os byde det nye år velkomment med kampgejst, optimisme og glæde over alle de ting vi er gode til. Jeg ønsker mig en bedre verden – et grønnere 2016 – og jeg vil selv gøre mit til, at det sker.

Jeg vil gøre mit til at klimaaftalen fra COP21 bliver implementeret via realpolitiske tiltag i Danmark: At regeringen fyrer op under den grønne kedel igen og presser på for flere danske grønne job via en mere ambitiøs dansk klimapolitik. Jeg vil gøre mit til, at Danmark lever op til det ansvar, der påligger verdens rigeste lande: At dele rovet med dem, der har behov og sørge for at fordele de byrder, der kan være med til at bremse klimaforandringerne.

Jeg vil gøre mit til, at de borgerlige partier holder fast i de løfter, de har givet om mere urørt skov, der kan få dansk natur til at blomstre. Jeg vil gøre mit til, at flere danske pensionsselskaber følger den globale tendens i at droppe investeringer i kul og i stedet investere i bæredygtige løsninger. Jeg vil gøre mit til, at flere danskere får en tur i bølgen blå og oplever livet under havet på egen hånd, fordi jeg tror på, at nærhed med naturen giver større bevidsthed og stærkere ansvarsfølelse.

Der er brug for alle gode kræfter – jo flere vi er, jo bedre.

Vi skal ikke lade os tynge af sidste års mørke skydække, men fokusere på det venetianske lys, der som bekendt stråler smukt gennem sprækker i skyerne. Og vi har en masse at bygge videre på. Flere gode hændelser i 2015 som COP21 klima-aftalen i Paris og 17 nye Verdensmål for en mere bæredygtig verden, som hele verden vedtog i FN, lægger nogle vigtige byggesten til alt det vi kan opnå i 2016. Lad 2016 blive et grønt år, hvor lyset hersker.