Når loyaliteten overfor ens nære bliver sat på spil

Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet og formand for DanWach' bestyrelse. Medlem af etikpanelet på etik.dk Foto: Francis Dean

For Forbrugerrådets direktør Rasmus Kjeldahl er livets største etiske dilemmaer dem, der sætter forholdet til kollegaer, venner og familie på spil

Hvad er det største etiske dilemma, du har stået i?

Etiske dilemmaer er personlige fordi de drejer sig om værdier. Vælger man at følge æren eller pengene, kærligheden eller de sociale konventioner? Løgnen eller den ubehagelige sandhed? Magten eller principperne?

Det er dilemmaer, som de fleste kender fra sig selv, fra andre, fra litteraturen ...eller fra "Paradise Hotel".

For mig er det umuligt at rangordne etiske dilemmaer. Et etisk dilemma er ikke en bestemt størrelse, men noget som konstant skifter i omfang alt efter hvilket perspektiv, man anlægger, og hvor man er i forhold til valget.

Når man har truffet valget, toner valget gerne bort, fordi man netop er ved at vælge løser dilemmaet. Derfor har jeg også personligt meget svært ved at forholde mig til fortidens dilemmaer, som er håndterede og glemte. Nutiden og fremtidens dilemmaer er det, som optager mig og de er allerstørst lige før, man træffer valget.

Hvad er så de sværest etiske dilemmaer, der rammer mig?

For mig er det ubestridt, når loyaliteten overfor ens nære og den daglige omgangskreds bliver sat på spil. Situationer, hvor man skal vælge mellem at følge sine principper - ærlighed, sandhed, pligten, moral, loyalitet - eller i stedet skåne en ven, et nært familiemedlem eller en kollega.

Som leder i en organisation er der løbende dilemmaer om balancen mellem opnåelsen af firmaets mission og hensynet til medarbejdernes private velfærd.

Som far, papfar og mand er der dilemmaet mellem de ydre forpligtelser og de næres behov:

  • Skal man f.eks sige sandheden om hvorfor til vennen, som rent faktisk har klaret sig skidt i livet?
  • Skal man være hudløst ærlig overfor en kollega, som gør sit bedste, hvis det ikke er godt nok?
  • Skal man have fuld tillid til de unge, som skal til fest - eller skal tasken kontrolleres for sprut?
  • Skal man hensynsløst skuffe familien ved igen at drage på fire dages kongres i udlandet i den uge, man havde lovet at være hjemme?

Hver for sig er det eksempler på små hverdagsdilemmaer. Men samlet set alligevel blandt de mest nærværende og vigtigste i mit liv. Og oftest dem, som jeg finder sværest at håndtere.

"Hvad er så det største dilemma, du har stået i", lyder spørgsmålet, som indleder denne tekst. For mig er det umuligt at besvare. Dilemmaer kan synes uendeligt store og uløselige, lige indtil de er løst. Indtil man selv eller andre træffer valget. Derefter fordamper dilemmaet og den logik, som første til en løsning, og det overtager opmærksomheden.

Man valgte jo netop den løsning fordi... Dilemmaet er løst, når man har valgt side.

Og er klar til næste dilemma.