Medieetik gennem 20 år

Hvordan har medieetikken udviklet sig over de sidste 20 år?

Hurtighed præger journalistikken i dag, men til gengæld er selvjustitsen inden for medierne stadigt voksende, skriver journalist og formand for Dansk Journalistforbunds Cravlingkomité Kurt Strand

Hvordan har etikken i danske medier udviklet sig over de seneste 20 år?Medlem af etikpanelet på etik.dk, journalist og foredragsholder Kurt Strand svarer:Medieetikken har udviklet sig i to spor - både til det værre og til det bedre: Skærpet konkurrence og større hurtighed i nyhedsformidlingen øger risikoen for både stramninger og fejl, og der er desværre mange eksempler på, at mediernes hurtighed går ud over fundamentale etiske standarder.

STORT TEMA: Medieetik

Men samtidig er selvjustitsen så stor som aldrig før, f.eks. i form af ombudsmandslignende funktioner i flere mediehuse, bl.a. i Danmarks Radio. Mediekritiske udsendelser i både radio og tv, mediekritiske klummer i flere aviser og på nettet samt stor lyst til at diskutere medieetik på hyppige tv-, radio- og fagfestivaller for journalister er også med til en generelt høj etisk standard i de fleste danske medier.

Journalist og foredragsholder Kurt Strand. Foto: Esben Salling Denmark