Arbejdsmiljø

Hvorfor lader vi os frivilligt lukke inde på et kedeligt kontor?

Når nu mennesker er så forskellige, hvorfor er kontorer så så ens, spørger arkitekt Uwe Bødewadt, der gerne så, at flere virksomheder inviterede naturen indenfor – eller medarbejderne udenfor til et møde som her. Modelfoto.

Flyt kontoret ud i naturen og øg arbejdsglæden. Sådan lyder opfordringen fra arkitekt og forfatter Uwe Bødewadt, der ikke kan forstå, hvorfor flere virksomheder ikke rykker ud under den åbne himmel

Naturen har en helbredende virkning. Sansehaver, udendørs overnatninger, sejlture, naturfitness , triatlon, hundeluftning og havearbejde er yderst populært. Og det er der en god grund til: Det nemlig alt sammen godt for sjælen.

Men hvorfor bruger vi så så mange år af vores liv på at sidde indenfor, når nu vi ved, at vi får det godt af at bevæge os udenfor?
 
Og hvorfor burer vi typisk medarbejdere inde på et kontor?

Hvorfor rykker vi ikke – bare en gang imellem – et møde ud i naturen eller i de mindste tænker de grønne elementer ind i kontorindretningen?

Jeg mener, at vores arbejdspladser bør komme meget mere i balance med naturen.

Det er godt for medarbejderne og deres historiefortælling om at gå på arbejde. Men det er også godt for virksomheden og i sidste ende bundlinjen.

Svenske studier af arbejdspladser viser for eksempel, at grønne planter, luftige rum og naturmaterialer medfører mindre sygefravær.

Og at æstetiske kontorer skaber større arbejdsglæde og en mere positiv tilgang til jobbet - og dermed øger produktionen.

Hvorfor tager vi ikke ved lære af det?

Danske kontorlandskaber ligner hinanden. De er grå, indelukkede og ofte uden kig til noget kønt eller bare lidt grønt.

Vi hænger kort sagt vores sanselighed hjemme i entreen. Men hvorfor egentlig?

Jeg tror, at det skyldes, at mange virksomheder mener, at det skal kunne ”betale sig” at skabe en forandring.

Det skal ”betale sig” at skabe et imødekommende og kreativt arbejdsmiljø. Det skal ”betale sig” at plante blomster og invitere medarbejderne udenfor i frokostpausen.

Hvis ikke det ”betaler sig”, så hellere vælge den grå, intetsigende løsning.

Men det er en fejl.

Misforstå mig ikke: Min argumentation er ikke et bevidstløst ja til arbejdspladser udendørs.

Selvfølgelig er det klogt, at sygehuse udfører en operation under kontrollerede bakteriefrie forhold indendørs.

Men det er for gammeldags arbejdsgiveragtig ikke at forestille sig, at sygehuspersonalet kan holde møder i det fri, og at restitutionen kan foregå i et orangeri eller en udendørs kantine.

Undersøgelser viser, at vi har det og får det bedre, når vi kan se horisonten – at folk bliver hurtigere raske, når de fra sengen kan opleve himlen og se natruren.

Og ser man på skoleområdet, ved vi, at børn med vind i håret har en bedre indlæring.

Virksomheden – og i høj grad også institutioner - tjener altså hurtigt deres penge hjem, hvis de lader naturen komme ind i lokalerne eller inviterer medarbejderne ud i naturen.

Jeg har personligt erfaret, at medarbejdere bedre overkom arbejdspres, hvis kontoret og omgivelserne var smukke.

At sproget kollegaerne imellem blev mere nuanceret, fordi ledelsen anerkendte duft, farve, smag, lyd, stilhed, lys, atmosfære og dermed naturen som vigtige forhold for arbejdsglæden.

Jeg mener, at arbejdsgivere har et ansvar for, at medarbejderne er i daglig kontakt med naturen. Ganske enkelt fordi det er godt for dem – og dermed også for forretningen.

Så hvad med en indendørs have med grønsager, en græsplæne man kan ligge på om vinteren – eller et drivhus, hvor det er lovligt at plukke tomater, agurker, krydderurter.

Hvorfor ikke plante træer på græsplænen foran domicilet, så medarbejderne kan holde gående eller siddende møder, finde skygge og føre samtaler udenfor.

Hvorfor ikke skabe små gårdhaver eller terrasser til frokosten, medarbejdersamtaler, kaffepauser og arbejdsstationer med den bærbare. Eller dele en have med andre virksomheder i nærheden.

Et velduftende kontor med naturlige dufte fra planter og urter, der gror i vindueskarmen, skaber glæde og et bedre indeklima.

Arkitektur, der spiller med og ikke imod naturen, gør livet rigere.

Der er masser af jobs, der kan tilpasses og naturligt foregå under åben eller halvåben himmel.

Et personalemøde, en matematiktime, en kontraktforhandling, en gudstjeneste eller en forelæsning på universitetet bliver ikke mindre seriøs af at foregå i kontakt med naturen.

Det eneste, man risikerer, er, at oplevelsen bliver større.

I 2005 var 9 procent af arbejdsstyrken stresset. I 2014 var tallet steget til 12 procent. Det er en uhyggelig udvikling, som ligner konturen til en epidemi.

Mit forslag er, at man bruger så meget som muligt af arbejdstiden i naturen og i langt højere grad forsøger at trække naturen indenfor.

For det er uden tvivl en af de bedste måder, man kan skabe et godt og sundt arbejdsliv på.