Hvorfor bruger man ikke onde mennesker som forsøgsdyr?

At bruge fanger til forsøg er uetisk, skriver Torben Mogensen fra Etikpanelet

Hvorfor bruger man ikke modbydelige, fængslede personer som forsøgsdyr, hvis man skal forske i ny medicin, spørger en gruppe skoleelever Etikpanelet. Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital svarer

Sådan lyder spørgsmålet fra skoleeleverne til Etikpanelet
 
Hej, vi har i denne uge projektopgave for. Vi har fået til opgave at lave en fremlæggelse om etik og moral.

Vi valgte at tage emnet etik og moral indenfor forskning af medicin. Derfor har vi valgt at stille et par spørgsmål til jer, da I sikkert har meget forstand på emnet, og det vil interessere os rigtig meget at høre om jeres holdninger.

- Hvor langt tror du, man vil være om 10 år, hvis man glemte alt inden for etik, når man undersøger medicin?
 
- Er det uetisk at for eksempel bruge et menneske som forsøgskanin, når man forsker i medicin, hvis det kunne redde tusinder af mennesker?
 
- Hvorfor bruger man ikke modbydelige, fængslede personer, hvis man skal forske i medicin?
 
- Er det meget hurtigere at bruge mennesker som forsøgskaniner inden for forskning af medicin?
 
- Hvad ville problemet være, hvis man droppede forsøgsdyr og begyndte at bruge mennesker?

Mange tak på forhånd! Med venlig hilsen fra Sebastian, Jesper, Mikkel og Gustav 

Her følger svaret fra Torben Mogensen, medlem af Etikpanelet og lægelig direktør på Hvidovre Hospital

Kære Sebastian, Jesper, Mikkel og Gustav
 
Det glæder mig, at I har valgt et så spændende emne til jeres projektopgave. Jeg synes, spørgsmålene er meget relevante, og her er mit svar:

I dag er etiske overvejelser en naturlig del af alle medicinske forskningsprojekter. Alle forsøg, der involverer mennesker, skal godkendes af en etisk komité. Mange forskere synes, det er en besværlig proces, men jeg tror ikke, der er nogen, der vil undvære en godkendelse. Alternativet til etiske overvejelser og godkendelse er skræmmende. Jeg tror ikke, man ville være hurtigere fremme med udviklingen af ny medicin, hvis man så bort fra alle etiske betragtninger, fordi befolkningen vil miste tilliden til forskningen.

At udvikle ny medicin er en meget langsom proces. Det er helt nødvendigt for at undersøge, om medicinen rent faktisk virker og er bedre end den gamle medicin. Samtidig er det vigtigt, at der ikke er uacceptable bivirkninger. Der har desværre tidligere været meget ulykkelige eksempler på, at det er gået for hurtigt. Thalidomid var et lægemiddel, som i 1960’erne blev brugt til at behandle kvalme hos gravide. Der blev født mange børn over hele verden med meget svære handicap, fordi man ikke kendte virkningen på fostre.

Man bruger altid mennesker på et eller anden tidspunkt, når man udvikler ny medicin. Det vigtige er, at man har brugt alle sine tanker på at forudse eventuelle bivirkninger. Det lykkes desværre ikke altid. I England var der for cirka 10 år siden desværre et eksempel på, at en ny medicin førte til dødsfald hos raske forsøgspersoner.

At bruge fanger til forsøg er uetisk. Det har gennem historien været praktiseret på de mest uhyggelige måder. Det er vigtigt, at det er frivilligt at deltage som forsøgsperson, for som beskrevet ovenfor er det ikke ufarligt. Det på trods af at forskerne gør alt for, at forsøgene er sikret. Et menneske, som har begået alvorlige og umenneskelig forbrydelser, er stadigt et menneske. Forskning på fanger burde derfor ikke blive brugt. Det samme gælder penge. Der må ikke være så store gevinster for forsøgspersoner, at fattige blive fristet til at løbe en risiko af nød.

Det er altid nødvendigt at teste ny medicin på forsøgsdyr. Det, man undersøger på dyr, er, om der er skadelig virkning på fostre, eller om der er andre overraskende bivirkninger. Rigtig meget ny medicin kommer aldrig videre fra forsøgsdyr. Hvis man sprang dyreforsøg over, ville rigtig mange forsøgspersoner og patienter lide alvorlig skade på grund af bivirkninger.

Udvikling af ny medicin er en langsommelig proces, men det er nødvendigt. I enkelte tilfælde, hvor man tror, at medicin kan helbrede dødelige sygdomme, kan man forkorte vejen, men det er efter min mening skidt. Man har set det under ebola-epidemien, hvor man afprøvede ny medicin. Nogle patienter blev raske, og nogen døde. Fuldstændigt som uden medicin. Fordi man ikke lavede ordentlig forskning, kan man ikke vide, om medicinen rent faktisk hjælper. Der er desværre ingen genvej, når ny medicin skal udvikles.

Held og lykke med projektet. Her er der heller ingen genveje.

Torben Mogensen

Har du også et spørgsmål til Etikpanelet? Stil det her